banner

Ciasto marchewkowe

Autor: Aleksandra Reyer

Czas gotowania/pieczenia: 45 minut

Czas przygotowania: 20 minut

Ciasto marchewkowe

Składniki

Nazwa Ilość
1 i 1/2 szklanki bakalii: orzechy włoskie lub laskowe, rodzynki, suszone: morele, śliwki, daktyle, żurawina, figi 1 szt
1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szt
1 szklanka oleju 1 szt
1 szklanka startych jabłek 1 szt
2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szt
2 szklanki startej marchwi 1 szt
4 jajka 1 szt
2 łyżki kakao 1 szt
2 szklanki mąki 1 szt
3/4 szklanki cukru 1 szt
Cynamon do smaku opcjonalnie 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Do miski wbijamy jajka, wlewamy olej i wsypujemy cukier.
    2. Dokładnie ucieramy, aż do powstania jednolitej masy.
    3. Następnie dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao oraz ewentualnie cynamon.
    4. Razem mieszamy.
    5. Na koniec do miski wrzucamy startą marchew i jabłko, mieszamy po raz kolejny.
    6. Gotowe ciasto przelewamy na blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na ok. 40-45 minut.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.