banner

Aromatyczne muffiny pomarańczowe

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut

Czas przygotowania: 25 minut

Aromatyczne muffiny pomarańczowe

Składniki

Nazwa Ilość
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (opcjonalnie) 1 szt
100 ml pełnotłustego mleka 1 szt
100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 szt
1duże jajko 1 szt
30 g mielonych migdałów 1 szt
80 g cukru 1 szt
Skórka otarta z jednej pomarańczy 1 szt
1 i 2/3 szklanki mąki 1 szt
2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szt
80 g masła 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
    2. Rozpuścić i ostudzić masło. W dużej misce wymieszać mąkę, proszek, sodę, zmielone migdały, cukier i skórkę z pomarańczy.
    3. W drugim naczyniu wymieszać sok i mleko, wbić jajka, a następnie dodać ostudzone, rozpuszczone masło.
    4. Płynne składniki dodać do suchych, delikatnie mieszając widelcem (tylko do połączenia składników). Ciasto będzie grudkowate, ale takie właśnie ma być, dzięki temu muffiny będą miękkie.
    5. Ciasto nałożyć do foremki i piec około 20 minut. Po upieczeniu wyjąc i odstawić na kratkę do wystygnięcia.
    6. Smacznego.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.