banner

Zupa krem z pieczonej dyni

Autor: Monika Zakrzewska

Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina

Czas przygotowania: 10 minut

Zupa krem z pieczonej dyni

Składniki

Nazwa Ilość
Dynia 500 g
Cebula 0,5 szt
Ząbek czosnku 0,5 szt
Marchewka 1 szt
Szczypta kurkumy 1 szt
Oliwa z oliwek 1 łyżka
Woda 1 szklanka

Opis

W zależności od wieku dziecka można dodatkowo posypać zupę pestkami z dyni.

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Dynie umyć, pokroić i wydrążyć pestki.
    2. Nastawić piekarnik na 180 stopni Celsjusza i piec ok. 60 minut, do miękkości.
    3. Następnie po ostygnięciu zdjąć skórkę.
    4. Cebulę i ząbek czosnku obrać, pokroić i zeszklić na oliwie, dodać umytą i pokrojoną w kostkę marchewkę.
    5. Dodać pieczoną dynię i szczyptę kurkumy.
    6. Następnie wszystko przełożyć do garnka, dodać wodę i zblendować.
    7. W zależności od wieku dziecka można dodatkowo posypać zupę pestkami z dyni.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl