banner

Słodkie babeczki marchewkowe

Autor: Magdalena Tęsiorowska

Czas gotowania/pieczenia: 25 minut

Czas przygotowania: 20 minut

Słodkie babeczki marchewkowe

Składniki

Nazwa Ilość
Pełnoziarnista mąka 1,5 szklanka
Przyprawy do piernika 1
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Rodzynki 0,33 szklanki
Brązowy cukier 4 łyżki
Grubo starta marchewka 1 szklanka
Olej rzepakowy 0,33 szklanki
Jajka 2 szt
Jogurt naturalny 0,75 szklanki
Na wierzch: kremowy serek naturalny (może być wymieszany twaróg) 0,75 szklanki
Na wierzch: cukier puder 2 łyżki
Na wierzch: skórka pomarańczowa 1 łyżka
Na wierzch: sok pomarańczowy 5 łyżeczek

Opis

Dla dziecka od 1.roku życia

Składniki na 12 porcji.

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.
    2. Przygotować 12 form do muffinek.
    3. Przesiać mąkę, wymieszać z przyprawą i proszkiem do pieczenia.
    4. Dodać rodzynki, cukier i marchewki.
    5. Wymieszać olej, jajka i jogurt w wysokim naczyniu.
    6. Wlać do mąki i mieszać do połączenia składników.
    7. Całość przełożyć do foremek i piec przez 25 minut.
    8. Wyjąć babeczki do ostygnięcia.
    9. W międzyczasie przełożyć do miski twaróg, cukier puder i zmiksować do jednolitej konsystencji.
    10. Dodać skórkę pomarańczową i sok z pomarańczy i wymieszać całość.
    11. Nałożyć krem na wierzch każdej babeczki, całość można przystroić wiórkami gorzkiej czekolady. Smacznego!

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl