banner

Naleśniki bez jajek

Autor: Natalia Kozielska

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut

Czas przygotowania: 20 minut

Naleśniki bez jajek

Składniki

Nazwa Ilość
Mleko 1 szklanka
Woda gazowana 0,75 szklanki
Siemię lniane 2 łyżki
Woda 6 łyżek
Mąka pszenna 1 szklanka
Olej roślinny 3 łyżki
Szczypta soli 1 łyżeczka

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Mieszamy mleko z wodą, następnie dodajemy kisiel z siemienia lnianego (przygotowany wg proporcji 2 łyżki stołowe siemienia lnianego + 6 łyżek stołowych wody (odpowiednik 2-óch jajek)) oraz mąkę i szczyptę soli
    2. Na końcu dodajemy olej roślinny.
    3. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
    4. Gotowe ciasto naleśnikowe pozostawiamy na ok. 15 min.
    5. Smażymy naleśniki na skropionej niewielką ilością oleju patelnią (wskazówka: najlepiej smażyć na patelni teflonowej, wtedy ciasto nie będzie tak przywierało i nie będzie konieczne stosowanie dodatkowej ilości oleju).
    6. Ciepłe naleśniki możemy podawać na słodko lub na słono – wedle uznania.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl