banner

Kotlety schabowe z panierką bez jajek

Autor: Natalia Kozielska

Czas gotowania/pieczenia: 10 minut

Czas przygotowania: 10 minut

Kotlety schabowe z panierką bez jajek

Składniki

Nazwa Ilość
ok. 0,5 kg schabu bez kości 1 szt
2-4 łyżki mąki do obtoczenia (wedle uznania) 1 szt
8 łyżek mąki z ciecierzycy/ kukurydzianej/ ziemniaczanej (lub innej) + 12-16 łyżek wody 1 szt
bułka tarta lub płatki kukurydziane do panierowania 1 szt
Sól, pieprz 1 szt
Olej do smażenia 1 szt

Opis

Wskazówka: po usmażeniu, warto położyć na chwilę kotlety na ręcznikach papierowych, tak aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Mięso myjemy, a następnie osuszamy ręcznikami papierowymi.
    2. Kroimy na ok. 4 plastry a następnie delikatnie rozbijamy tłuczkiem.
    3. Przyprawiamy solą i pieprzem.
    4. Następnie kolejno obtaczamy w mące, potem w zawiesinie z mąki (wg ww. podanych proporcji), a na końcu w bułce tartej lub pokruszonych płatkach kukurydzianych.
    5. Smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl