banner

Kisiel owocowy

Autor: Monika Zakrzewska

Czas gotowania/pieczenia: 3 minuty

Czas przygotowania: 10 minut

Kisiel owocowy

Składniki

Nazwa Ilość
Owoce 1 szklanka
Woda 1,5 szklanka
Ksylitol 2 łyżeczki
Mąka ziemniaczana 1 łyżeczka

Opis

W porze zimowej doskonałym zamiennikiem świeżych owoców są owoce mrożone, które są łatwo dostępne w sklepach. Warto wiedzieć, że podczas procesu zamrażania tylko niewielkie ilości składników mineralnych i witamin są tracone, dlatego dużo lepiej jest kupić letnie owoce mrożone niż „świeże” natryskiwane konserwantami i barwnikami.

Przygotowanie

    1. Owoce z ksylitolem zagotować w szklance wody i gotować przez ok. trzy minuty.
    2. W połowie szklanki wody rozprowadzić mąkę i dolać do gorących owoców, gotować na małym ogniu do wrzenia.
    3. Jeżeli kisiel będzie zbyt rzadki, można go ponownie zagotować i dodać trochę mąki z wodą.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl