banner

Delikatne pierożki z pieczonym farszem mięsno-warzywnym

Autor: Anna Grabowska

Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina

Czas przygotowania: 50 minut

Delikatne pierożki z pieczonym farszem mięsno-warzywnym

Składniki

Nazwa Ilość
Składniki na ciasto: (Mąka pszenna – 600 g, Sól – 1/2 łyżeczki, Wrzątek – 500 ml, Olej rzepakowy – 2 łyżki) 1 szt
Mięso z piersi z indyka 200 g
Wołowina 100 g
Marchew 2 szt
Pietruszka 1 szt
Seler 0,25 szt
Por 0,25 szt
Cebula 1 szt
Czosnek ząbek 2 szt
Liść laurowy, ziele angielskie 4 szt
Sól do smaku 1 szt
Pieprz do smaku 1 szt
Majeranek 2 łyżki

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Warzywa obierz.
    2. Mięso pokrój na mniejsze części.
    3. Wszystkie warzywa, mięso i przyprawy umieść w garnku, zalej wodą i gotuj do miękkości.
    4. Następnie odcedź bulion (możesz go wykorzystać do ugotowania zupy lub podać jako rosół z makaronem).
    5. Ugotowane warzywa i mięso przekręć przez maszynkę.
    6. Całość wymieszaj, dopraw jeśli jest taka potrzeba i umieść w keksówce.
    7. Przed pieczeniem polej wierzch bulionem.
    8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 50 minut.
    9. Wystudź.
    10. Przygotuj ciasto pierogowe, rozwałkuj je, wykrawaj szklanką kółka i nakładaj około łyżeczkę farszu na pierożek, zlepiaj jego boki.
    11. Pierożki ugotuj z wodzie z odrobiną oliwy.
    12. Część pierożków możesz zamrozić, część podać na świeżo.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl