banner

Delikatna ryba pod pomarańczową chmurką

Autor: Anna Grabowska

Czas gotowania/pieczenia: 30 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Delikatna ryba pod pomarańczową chmurką

Składniki

Nazwa Ilość
Filet z dorsza 500 g
Oliwa z oliwek 1 łyżka
Curry w proszku 0,5 łyżeczki
Miód 1 łyżeczka
Sól himalajska – mała szczypta 1 szt
Pieprz – mała szczypta 1 szt
Papryka czerwona 1 szt
Marchew 4 szt
Por 0,5 szt
Czosnek ząbek 1 szt
Cebula 1 szt
Oliwa z oliwek 1 łyżka
Koncentrat pomidorowy 3 łyżki
Papryka słodka w proszku 1 łyżeczka

Opis

Dla dziecka powyżej 1 roku.

Przygotowanie

    1. Filety umyj, oczyść i wysusz papierowym ręcznikiem, dopraw odrobiną soli i pieprzem.
    2. W miseczce wymieszaj oliwę, miód, curry.
    3. Natrzyj marynatą filety z obu stron i odstaw do lodówki na 1-2 h.
    4. Po tym czasie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 15 minut.
    5. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
    6. Paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę, a por w półtalarki.
    7. Czosnek przeciśnij przez praskę.
    8. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, zeszklij cebulkę i czosnek.
    9. Dodaj paprykę, marchew i por.
    10. Duś pod przykryciem 10 minut.
    11. Podlewaj wodą (1/2 szklanki).
    12. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw pieprzem, papryką.
    13. Wymieszaj i pozostaw na małym ogniu ok. 3-5 minut.
    14. Filety układaj naprzemiennie z farszem w naczyniu żaroodpornym.
    15. W wersji bezglutenowej użyj certyfikowanych przypraw.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl