banner

Budyń jaglany z owocami

Autor: Magdalena Marszałek

Czas gotowania/pieczenia: 15 minut

Czas przygotowania: 5 minut

Budyń jaglany z owocami

Składniki

Nazwa Ilość
Kasza jaglana woreczek 100 g
Mleko roślinne ( ryżowe, kokosowe) lub zwierzęce 1 szklanka
Ksylitol 1 łyżka
Banan 1 szt
Owoce jagodowe do wykonania musu ( truskawki, maliny, jagody) 100 g

Opis

Budyń można podawać w przezroczystych salaterkach układając warstwami mus na przemian z kaszą.

Taka kolorowa kompozycja będzie na pewno dużo bardziej atrakcyjna dla najmłodszych. Jeśli nie mamy w rodzinie alergika, aby deser był bardziej odżywczy możemy uzupełnić go zdrowymi tłuszczami w postaci startych orzechów laskowych lub włoskich. Dodatkowo wierzch budyniu można posypać wiórkami kokosowymi, startą, gorzką czekoladą lub doprawić cynamonem do smaku.

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Kaszę jaglaną (w woreczku) ugotować w garnku wypełnionym ½ szklanki mleka oraz szklanką wody.
    2. W przypadku wersji bez woreczka, przed ugotowaniem, ziarna należy dokładnie przepłukać na sicie pod strumieniem ciepłej wody.
    3. Podczas gotowania kaszy, równocześnie można przygotować mus z owoców jagodowych.
    4. Maliny, truskawki lub jagody wystarczy rozdrobnić za pomocą blendera lub miksera na gęstą masę.
    5. Po wystudzeniu kaszy należy miksować ją z ½ szklanki mleka, ksylitolem (alternatywnie miodem) oraz bananem do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl