banner

Zdrowe batoniki zbożowe

Autor: Magdalena Tęsiorowska

Czas gotowania/pieczenia: 2 godziny

Czas przygotowania: 15 minut

Zdrowe batoniki zbożowe

Składniki

Nazwa Ilość
Obrane migdały 0,5 szklanki
Zmieszane orzechy (do wyboru: orzechy laskowe, włoskie, pistacje, nerkowce, brazylijskie), 1 szklanka
Płatki owsiane 1 szklanka
Suszone owoce (do wyboru: żurawina, śliwka, morela, banany, figi, truskawki) 2 szklanki
Świeżo zmielone siemię lniane 3 łyżki
Olej kokosowy 4 łyżki
Naturalny miód 4 łyżki
2 garście migdałów (namoczone na noc, zmielone na pastę) 1 szt
Szczypta soli 1 szt
Cynamon (opcjonalnie) 1 szt

Opis

Dla dziecka od 1,5 roku życia

Składniki na 15 porcji.

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Rozpuścić olej kokosowy w kąpieli wodnej.
    2. Do miski wrzucić płatki i migdały, całość zmiksować tak, by widoczne były małe kawałki (nie bardzo drobno).
    3. Wybrane orzechy posiekać na mniejsze kawałki.
    4. Zmielić siemię lniane (najlepiej się do tego nadaje młynek do kawy).
    5. Suszone owoce pokroić na mniejsze cząstki.
    6. Wszystkie suche składniki połączyć w jedną całość.
    7. Wymieszać suche składniki łyżką.
    8. Dodać 3 łyżki wybranego miodu.
    9. Wlać odmierzoną ilość rozpuszczonego oleju kokosowego.
    10. Starannie wymieszać łyżką wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
    11. Wyłożyć masę na blachę pokrytą papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić łyżką.
    12. Całość przykryć papierem do pieczenia i na wierzch położyć coś ciężkiego (np. garnek z wodą).
    13. Włożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
    14. Po schłodzeniu masę kroić nożem na mniejsze porcje o kształcie batoników. Smacznego!

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl