banner

Torcik z kremem waniliowym i truskawkami

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 40 minut

Czas przygotowania: 30 minut

Torcik z kremem waniliowym i truskawkami

Składniki

Nazwa Ilość
Dodatkowo: (40 dag truskawek, cukier puder) 1 szt
Składniki na ciasto: (6 jajek, 2/3 szklanki cukru, 1 i 1/5 szklanki mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 50 g mielonych migdałów) 1 szt
Składniki na krem: (4 żółtka, 1/4 szklanki cukru, 1 szklanka mleka, 1 laska wanilii, 1 łyżka żelatyny) 1 szt

Opis

Brak

Przygotowanie

    1. Piekarnik nastawić na 160-170°C.
    2. Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie mieszając połączyć je z żółtkami.
    3. Mąkę przesiać z proszkiem, wsypać porcjami do masy jajecznej, delikatnie wymieszać z migdałami.
    4. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy (u mnie tortownica o średnicy 24 cm, ale może być mniejsza, wtedy torcik będzie wyższy) i piec ok. 40 minut w temp. 160-170°C (do suchego patyczka).
    5. Wystudzić.
    6. Wydrążyć z ciasta środek, zostawiając grube brzegi i dno.
    7. Zmiksować żółtka z cukrem na kogel-mogel.
    8. Mleko zagotować z rozciętą laską wanilii, a potem cały czas mieszając przelać je do żółtek.
    9. Przelać wszystko do rondelka i podgrzewać, mieszając aż krem zgęstnieje, nie gotować.
    10. Z wanilii wyskrobać ziarenka i wymieszać je z kremem. Resztę wanilii oczywiście wyjąć.
    11. Dodać rozpuszczoną w dwóch łyżkach gorącej wody żelatynę i wymieszać aż się rozpuści.
    12. Krem odstawić do wystygnięcia.
    13. Ubić śmietanę, połączyć z ostudzonym kremem i pokruszonym środkiem ciasta.
    14. Napełnić torcik kremem i udekorować połówkami truskawek. Oprószyć cukrem pudrem.
    15. Smacznego.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl