banner

Tarta z kremem migdałowym i śliwkami

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 45 minut

Czas przygotowania: 45 minut

Tarta z kremem migdałowym i śliwkami

Składniki

Nazwa Ilość
Dodatkowo: (50 dag śliwek, 10 dag grubo posiekanych obranych migdałów). 1 szt
Składniki na ciasto: (25 dag mąki, 1 opakowanie budyniu migdałowego (mozna użyć też waniliowego lub śmietankowego dodając cukier migdałowy), 5 dag mielonych obranych migdałów ( u mnie ze skórką), 20 dag zimnego masła, 10 dag cukru pudru, 2 żółtka, 1-2 łyżki gęstej śmietany). 1 szt
Składniki na krem migdałowy: (1/2 litra mleka, 1/2 szklanki cukru, 5 żółtek, 2 łyżki mąki pszennej, 10 dag zmielonych obranych migdałów (dałam ze skórką) 1 szt

Opis

Brak

Przygotowanie

    1. Mąkę z proszkiem budyniowym posiekać z masłem.
    2. Dodać zmielone migdały, cukier puder, żółtka oraz śmietanę.
    3. Wymieszać i energicznie zagnieść kruche ciasto.
    4. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 min.
    5. Ciastem wyłożyć natłuszczoną formę na tartę, uformować brzegi w wysokości 4-5 cm.
    6. Ciasto ponakłuwać gęsto widelcem, przykryć papierem do wypieków i posypać suchym grochem lub fasolom, żeby ciasto się nie unosiło.
    7. Upiec na złoto (10-12 minut) w temp. 180°C.
    8. Usunąć pergamin z grochem.
    9. Mleko zagotować ze zmielonymi migdałami.
    10. Żółtka ubić z cukrem i wymieszać z mąką.
    11. Cały czas ubijając zalać gorącym mlekiem.
    12. Doprowadzić do wrzenia i gotować około minuty, cały czas mieszając (do zgęstnienia masy).
    13. Krem wyłożyć na podpieczoną tartę.
    14. Posypać połową posiekanych migdałów.
    15. Ułożyć połówki śliwek, wciskając do środka kremu.
    16. Wierzch tarty posypać pozostałymi posiekanymi migdałami.
    17. Tartę piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
    18. Smacznego :)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl