banner

Sernik z nutą cytrynową i konfiturą z wiśni

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina

Czas przygotowania: 1 godzina

Sernik z nutą cytrynową i konfiturą z wiśni

Składniki

Nazwa Ilość
Dodatkowo: domowa konfitura z wiśni 1 szt
Składniki na ciasto: (1 szklanka mąki pszennej, 10 dag zimnego masła, 1 żółtko, 1/4 szklanki cukru, 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny, 16 g cukru waniliowego domowego). 1 szt
Składniki na masę serową: (1,20 kg twarogu tłustego lub półtłustego dwukrotnie mielonego, 2 szklanki cukru pudru, 5 jajek, 2 żółtka, 2 łyżki skórki otartej z cytryny, sok wyciśnięty z 1-2 cytryny (w zależności od ich wielkości i wg swojego smaku), 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki cukru waniliowego domowego, 50 ml śmietany kremówki 36%) 1 szt

Opis

Brak

Przygotowanie

    1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać posiekane masło i wyrabiać palcami aż powstanie kruszonka.
    2. Dodać cukier zwykły i waniliowy, skórkę cytrynową i żółtko.
    3. Delikatnie wyrobić ciasto.
    4. Włożyć do lodówki na 1 godzinę.
    5. Schłodzone ciasto zagnieść, rozwałkować do grubości ok 3 mm.
    6. Wyciąć placek o śr. 24 cm i wyłożyć nim dno natłuszczonej tortownicy.
    7. Piec ok. 10 minut w temp. 180°C (z termoobiegiem) lub 200°C na grzałce góra/dół.
    8. Masa: Ser zmiksować z cukrem i mąką.
    9. Ciągle mieszając kolejno wbijać jajka i żółtka.
    10. Dodać resztę składników (skórka, sok, cukier waniliowy, śmietana), wymieszać.
    11. Masę wyłożyć na podpieczony spód. Piec około 1 godziny w temperaturze 160°C, bez termoobiegu 180°C.
    12. Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.
    13. Na wierzchu rozłożyć konfitury wiśniowe.
    14. Smacznego :)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl