banner

Ryżowo-malinowe babeczki dla małych łasuchów

Autor: Magdalena Tęsiorowska

Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina

Czas przygotowania: 10 minut

Ryżowo-malinowe babeczki dla małych łasuchów

Składniki

Nazwa Ilość
Ryż paraboliczny 150 g
Woda 0,5 szklanki
Mleko 1,5% tł (lub np. migdałowe) 1,5 szklanka
Suszone daktyle 0,5 szklanki
Garść siekanych migdałów 1 szt
1 opakowanie cukru waniliowego (można też dodać kilka kropel ekstraktu wanilii) 1 szt
Mrożone maliny (mogą być inne owoce świeże lub mrożone) 1 szklanka
Gorzkie kakao 2 łyżeczki
Szczypta soli 1 szt

Opis

Dla dziecka od 1. roku życia

Jeśli zastąpimy mleko krowie innym mlekiem (np. migdałowym) deserek ten możemy podawać maluchowi cierpiącemu na nietolerancję laktozy.

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Rozmrozić maliny.
    2. Zmiksować daktyle za pomocą blendera.
    3. Do wcześniej przygotowanego rondelka wlać mleko, wodę, lekko posolić, dodać zmiksowane daktyle i cukier waniliowy (opcjonalnie ekstrakt wanilii).
    4. Doprowadzić całość do wrzenia i w tym momencie dorzucić sypki ryż.
    5. Mieszaninę gotować przez około 20 minut na małym ogniu ciągle mieszając, by ryż się nie przypalił.
    6. Całość zdjąć z ognia gdy ryż wchłonie płyn.
    7. Do ugotowanej mieszaniny wsypać posiekane migdały i rozmrożone maliny.
    8. Całość wymieszać łyżką.
    9. Tak powstałą masę przełożyć do miseczek lub salaterek i wstawić do lodówki w celu schłodzenia na około 45 minut.
    10. Po tym czasie wyjąć zimny deser i oprószyć wierzch kakao.
    11. Podawać na zimno (konsystencja puddingu). Smacznego!

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl