banner

Przepis na domową, wegańską nutellę

Autor: Magdalena Tęsiorowska

Czas gotowania/pieczenia: 2 godziny

Czas przygotowania: 5 minut

Przepis na domową, wegańską nutellę

Składniki

Nazwa Ilość
Bardzo dojrzałe, miękkie banany 2 szt
Dojrzałe Awokado 2 szt
Prawdziwe, gorzkie, ciemne kakao 4 łyżeczki
Miód naturalny 1 łyżka
Dodatkowo, jeśli ktoś lubi: garść posiekanych orzechów laskowych 1 szt

Opis

Dla dziecka od 1,5 roku życia

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Banany i awokado obrać ze skórki, z awokado wyjąć pestkę.
    2. Obrane pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do blendera.
    3. Orzechy laskowe posiekać na mniejsze cząstki.
    4. Dodać kakao (jeśli chcemy, by nasza nutella była bardziej aromatyczna i czekoladowa to można dodać więcej łyżeczek kakao, wtedy trzeba będzie bardziej dosłodzić deser).
    5. Dodać miód (jeśli banany były bardzo miękkie i dojrzałe to nie potrzebujemy dużego dodatku miodu, w przeciwnym razie należy deser dosłodzić większą ilością).
    6. Całość zblendować około 2-3 minuty.
    7. Dodać garść posiekanych orzechów (jeśli ktoś chce, by nutella była bardziej orzechowa to może zwiększyć ilość orzechów).
    8. Masa powinna mieć jednolitą konsystencję i brązową barwę. Przełożyć masę do słoiczka lub miseczki.
    9. Nutellę schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
    10. Podawać na zimno, jako dodatek do np. pieczywa lub jako samodzielny deser.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl