banner

Placek brzoskwiniowy z twarogiem i cynamonową kruszonką

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 40 minut

Czas przygotowania: 1 godzina

Placek brzoskwiniowy z twarogiem i cynamonową kruszonką

Składniki

Nazwa Ilość
Składniki na ciasto: (2 szklanki mąki, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 4 łyżki masła, 20 g drożdży, sól) 1 szt
Składniki na kruszonkę: (12 czubatych łyżek maki, 6-7 łyżek masła, 1/2 szklanki cukru, 1/2 łyżeczki cynamonu) 1 szt
Składniki na nadzienie: (75 dag twarożku półtłustego, skórka starta z 1/2 cytryny, 6 łyżek cukru, 3 łyżki mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 jajka, 80 dag brzoskwiń (mogą być z puszki) lub innych owoców) 1 szt

Opis

Brak

Przygotowanie

    1. Mąkę wsypać do miski, po środku zrobić zagłębienie.
    2. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wlać w zagłębienie i lekko przemieszać z mąką. Następnie dodać cukier, sól i 4 łyżki miękkiego masła.
    3. Wyrobić wszystkie składniki na gładką, jednolitą masę odchodzącą od ręki.
    4. Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 40 min.).
    5. Twarożek, mleko, cukier, jajka i mąkę ziemniaczaną rozetrzeć na masę o konsystencji gęstego kremu.
    6. Brzoskwinie obrać i podzielić na połówki (brzoskwinie z puszki osączyć na sitku lub bibułce z nadmiaru soku).
    7. Masło na kruszonkę rozpuścić.
    8. W misce wymieszać mąkę, cukier i cynamon, dodać rozpuszczony, ciepły tłuszcz.
    9. Zagniatać palcami aż powstanie kruszonka.
    10. Wyrośnięte ciasto drożdżowe uderzyć pięścią, ponownie zagnieść, po czym rozwałkować i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze (u mnie 28 x 23 cm).
    11. Jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut.
    12. Przygotowane ciasto posmarować masą twarogową, obłożyć połówkami brzoskwiń i posypać kruszonką.
    13. Piec około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
    14. Smacznego :)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl