banner

Piernik staropolski - najlepszy

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 25 minut

Czas przygotowania: 40 minut

Piernik staropolski - najlepszy

Składniki

Nazwa Ilość
1 kg mąki pszennej 1 szt
125 ml mleka 1 szt
2-3 torebki przyprawy korzennej do piernika (daje 3 torebki przyprawy kotany; gdzie 1 torebka = 27 g) 1 szt
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1 szt
350 g cukru 1 szt
500 g miodu naturalnego 1 szt
Pół łyżeczki soli 1 szt
250 g masła 1 szt
3 duże jajka 1 szt

Opis

Źródło: slodkiefantazje.pl

Przygotowanie

    1. Miód, cukier i masło przełożyć do rondla i mocno podgrzać (najlepiej doprowadzając do wrzenia), tak żeby cukier zupełnie się rozpuścił i wszystkie składniki połączyły się w jednolitą płynną masę. Przestudzić.
    2. Mąkę pszenną wymieszać z sodą oczyszczoną. Dodać je razem z resztą składników do wystudzonej masy maślano-miodowej.
    3. Ciasto dokładnie wyrobić (najlepiej w robocie (końcówką z hakiem), bo jest dość lepkie i ręcznie trzeba się trochę napracować przy wyrabianiu.
    4. Gotowe przełożyć do miski, garnka lub innego naczynia (najlepiej kamionkowego), przykryć i odstawić w chłodne miejsce (balkon, lodówka, piwnica) na 5-6 tygodni.
    5. Gdy ciasto postoi kilka tygodni w chłodzie staje się znacznie gęściejsze, twardsze i bardziej zwarte, idealne do wałkowania.
    6. Pieczenie (piec na 4-5 dni przed świętami): Gotowe ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm (w razie potrzeby podsypując mąką).
    7. Ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Piekarnik nagrzać do 170 °C.
    8. Piec każdy blat osobno w dużej blaszce (u mnie o wymiarach ok. 30x40 cm) przez 18-20 minut. Każdy blat po upieczeniu odłożyć do wystudzenia.
    9. Wystudzone blaty przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można zmieszać powidła z odrobiną cynamonu i rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą, wychodzi przepyszne nadzienie).
    10. Gotowe przełożone ciasto przykryć papierem do wypieków i równomiernie obciążyć. Odstawić w chłodne miejsce do skruszenia.
    11. Przed podaniem piernik można polać lukrem lub polewą czekoladową. Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę, by nie wysychał.
    12. Smacznego :-)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl