banner

Pełnoziarniste tartaletki z masą jabłeczną

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 30 minut

Czas przygotowania: 45 minut

Pełnoziarniste tartaletki z masą jabłeczną

Składniki

Nazwa Ilość
Składniki na ciasto: (150 g masła, 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej, 1/4 szklanki cukru, 50 ml zimnej wody) 1 szt
Składniki na masę: (6 niewielkich słodkich jabłek (do kwaśnych trzeba będzie dodać nieco więcej cukru), 40 g masła, 1/4 szklanki brązowego cukru) 1 szt
Dodatkowo: cukier puder do oprószenia 1 szt

Opis

Brak

Przygotowanie

    1. Masło posiekać i energicznie zagnieść z mąką, cukrem i wodą.
    2. Uformować kulę i schłodzić przez około 30 min w lodówce.
    3. Piekarnik nastawić na 180°C.
    4. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości ok 3 mm i wykroić kółka o śr. o 2 cm większej od foremek na tartaletki (mi wyszło 10 małych tartaletek o śr. 9 cm, przy standardowych foremkach 14-15 cm, wyjdzie około 6 tartaletek).
    5. Wyciętymi kółkami wyłożyć natłuszczone foremki i uformować ładnie brzegi.
    6. Przykryć papierem do wypieków i obciążyć suszonym grochem lub fasolą.
    7. Piec około 15 minut.
    8. Wyjąć z piekarnika, zdjąć papier z grochem/fasolą.
    9. Przygotowanie nadzienia: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Masło roztopić i stale mieszając skarmelizować brązowy cukier.
    10. Dodać pokrojone jabłka, dusić około 10 minut, aż jabłka będą miękkie, ale nie będą się rozpadać.
    11. Dodać ½ łyżeczki cynamonu.
    12. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, wymieszać.
    13. Przygotowanie całości: Na tartaletki wyłożyć masę jabłkową.
    14. Podpiec dosłownie przez 5 minut.
    15. Wyjąć z piekarnika, oprószyć cukrem pudrem.
    16. Podawać z bitą śmietaną, lodami lub sosem waniliowym, najlepiej jeszcze gdy są ciepłe. :)
    17. Smacznego. :)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl