banner

Korzenny jabłecznik

Autor: Anna Grabowska

Czas gotowania/pieczenia: 40 minut

Czas przygotowania: 20 minut

Korzenny jabłecznik

Składniki

Nazwa Ilość
Jabłka 3 szt
Woda 0,25 szklanki
Miód 2 łyżki
Mąka orkiszowa 1 szklanka
Mąka żytnia typ 2000 0,5 szklanki
Proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
Soda oczyszczona 0,5 łyżeczki
Cynamon 1 łyżeczka
Imbir 0,5 łyżeczki
Gałka muszkatołowa 0,5 łyżeczki
Miód 2 łyżki
Woda 0,25 szklanki
Cukier puder z ksylitolu 2 łyżki
Jajka 2 szt
Mus jabłkowy (2/3 szklanki), który wykonasz (z 3 jabłek, 1/4 szklanki wody i 2 łyżek miodu ) 1 szt

Opis

Dla dziecka powyżej 1,5 roku życia.

Przygotowanie

    1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w talarki.
    2. Przełóż do garnka.
    3. Zalej ¼ szklanki wody
    4. Gotuj pod przykryciem kilka minut, aż jabłka staną się miękkie, na koniec dodaj 2 łyżki miodu.
    5. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
    6. Jajka roztrzep w misce i dodaj do suchych składników razem z ¼ szklanki wody, musem i płynnym miodem.
    7. Wymieszaj dokładnie łyżką.
    8. Do naczynia żaroodpornego przełóż jabłka, a na wierzch wylej ciasto.
    9. Zapiekaj bez przykrycia 35-40 minut (patyczek włożony do ciasta powinien być suchy).
    10. Po upieczeniu ciasto oddziel od brzegów naczynia, nałóż przykrywkę i szybkim ruchem obróć ciasto tak, aby jabłka były na górze.
    11. Zsuń jabłecznik piernikowy na ozdobny talerz.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl