banner

Czekoladowo- bananowy pudding z tapioki

Autor: Agnieszka Wianecka

Czas gotowania/pieczenia: 25 minut

Czas przygotowania: 10 minut

Czekoladowo- bananowy pudding z tapioki

Składniki

Nazwa Ilość
Granulowana tapioka 3 łyżki
Mleczko kokosowe lub pół na pół z wodą / napojem roślinnym (najlepiej kokosowym) 400 ml
Ksylitol lub cukier trzcinowy 1-2 łyżki 1 szt
Banan 0,5 szt
2-4 kosteczki gorzkiej czekolady 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Zagotować w rondelku mleczko kokosowe.
    2. Na gotujące się mleko wsypać tapiokę, zagotować, przykryć i gotować pod przykryciem.
    3. Małe kuleczki gotują się 15-20 minut, duże ok. 40-45 minut (aby skrócić ten czas można wcześniej namoczyć tapiokę w wodzie).
    4. Tapioka jest ugotowana, gdy kuleczki staną się całkowicie przezroczyste.
    5. W trakcie gotowania należy kilka razy energicznie wymieszać pudding, aby nie przywierał do dna garnka i się nie przypalał.
    6. Po ugotowaniu deser powinien mieć płynną, lejącą się konsystencję.
    7. Deser rozlać do szklaneczek lub kubków, dodać pokrojonego w kostkę banana, wymieszać, posypać pokruszoną gorzką czekoladą.
    8. Zamiast czekolady i banana możemy wylać na pudding powidła bez cukru i posypać siekanymi orzechami lub przygotować własny mus owocowy. Opcji jest naprawdę wiele.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl