banner

Czekoladowe ciasto jaglane

Autor: Magdalena Tęsiorowska

Czas gotowania/pieczenia: 40 minut

Czas przygotowania: 10 minut

Czekoladowe ciasto jaglane

Składniki

Nazwa Ilość
Sucha kasza jaglana 1 szklanka
Olej 4 łyżki
Jajka 3 szt
Czubate łyżki gorzkiego, prawdziwego kakao 6 łyżek
Suszone daktyle 0,75 szklanki
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Jogurt naturalny 0,75 szklanki
Płatki migdałów do posypania 1 szt

Opis

Należy odpowiednio przygotować kaszę, by pozbyć się jej charakterystycznego, gorzkiego smaku: najlepiej przelać kilkukrotnie suchą kaszę zimną wodą, aż do momentu gdy woda będzie czysta, można też dodatkowo sparzyć ją gorącą wodą by zniwelować goryczkę. Innym sposobem jest całonocne moczenie kaszy w zimnej wodzie z dodatkiem cytryny lub mleka.

Składniki na 10 porcji ciasta.

Dla dziecka od 2. Roku życia

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Suchą kaszę przepłukać na sitku 3-krotnie zimną wodą.
    2. Ugotować kaszę w 2 szklankach osolonej wody.
    3. Ostudzoną kaszę przełożyć do miski.
    4. Dodać olej, jajka, kakao, proszek do pieczenia, pokrojone drobno daktyle i jogurt naturalny.
    5. Całość zblendować na jednolitą masę.
    6. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem o wymiarach 20x30 cm.
    7. Masę przełożyć na papier, na wierzchu posypać płatkami migdałowymi.
    8. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
    9. Podawać przestudzone i pokrojone na kawałki. Smacznego!

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl