banner

Ciasto z musem truskawkowo-rabarbarowym

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 15 minut

Czas przygotowania: 3 godziny

Ciasto z musem truskawkowo-rabarbarowym

Składniki

Nazwa Ilość
1 szklanka cukru lub więcej (w zależności od stopnia dojrzałości rabarbaru i truskawek, ja odrobinę dosładzałam) 1 szt
2 czubate szklanki zmielonych na pył herbatników 1 szt
2 szklanki oczyszczony i pokrojonych truskawek 1 szt
250 ml śmietanki 30-36% 1 szt
500 g rabarbaru 1 szt
8 łyżek stopionego masła (ja dałam odrobinę więcej) 1 szt
4 łyżeczki żelatyny 1 szt

Opis

Brak

Przygotowanie

    1. Mus: Oczyszczony rabarbar pokroić na kawałki o długości 2-3 cm, zasypać w rondelku cukrem, dolać ¼ szklanki wody doprowadzić do zagotowania, mieszając.
    2. Zmniejszyć ogień i dusić około 10-15 minut, aż rabarbar będzie miękki.
    3. Gotowy zmiksować/zblendować.
    4. Truskawki umyć, pokroić i rozgnieść widelcem.
    5. Żelatynę namoczyć w ¼ szklanki zimnej wody, żeby napęczniała. Podgrzać.
    6. Odstawić do przestudzenia.
    7. Truskawki wymieszać ze zmiksowanym rabarbarem (na tym etapie można sprawdzić czy odpowiada nam słodkość (w razie potrzeby dosłodzić).
    8. Dodać przestudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać na szybkich obrotach.
    9. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, żeby masa nieci zgęstniała.
    10. Spód: W tym czasie mieszamy pokruszone herbatniki z masłem ( w razie potrzeby dodając trochę masła).
    11. Masa nie powinna się kruszyć, musi trzymać się ścianek tortownicy lub formy na tarte.
    12. Masą ciasteczkową wykładamy spód i boki natłuszczonej formy do tarty (śr. 24 cm) lub natłuszczonej tortownicy (w drugim przypadku tylko do wysokości 3 cm). Dociskamy ręką. Pieczemy w temp. 180°C około 15 minut (na złoty kolor).
    13. Studzimy w formie.
    14. Całość: Do gęstniejącej masy rabarbarowo-truskawkowej dodajemy ubitą śmietanę, powstały krem rozsmarowujemy na ostudzonym spodzie.
    15. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
    16. Smacznego :)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl