banner

Ciasto francuskie - przepis podstawowy

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 15 minut

Czas przygotowania: 40 minut

Ciasto francuskie - przepis podstawowy

Składniki

Nazwa Ilość
200 ml wody (można regulować, tak by ciasto było pulchne, dało się dobrze wałkować, nie przylegając do wałka) 1 szt
40 dag mąki pszennej zwykłej (można rozdzielić na: 150 g mąki krupczatki, 250 g mąki tortowej) 1 szt
40 dag schłodzonego masła 1 szt
1 jajko 1 szt
1 łyżeczka soli 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Zagnieść ciasto z mąki, jajka i wody. Wyrobić jednolite dosyć miękkie ciasto, takie jak na pierogi i schłodzić w lodówce ok. 30 minut.
    2. Rozwałkować masło przez mokre płótno w prostokąt i schładzać w lodówce do chwili aż będzie miało taką konsystencję jak schłodzone ciasto podstawowe.
    3. Wyłożyć na stolnicę ciasto podstawowe i rozwałkować na placek. W środku grubszy, a przy brzegach nieco cieńszy.
    4. Na środku rozwałkowanego placka położyć „ciasto maślane” i przykryć je ciastem podstawowym, składając placek w kopertę.
    5. Ciasto rozwałkować na prostokąt, zachowując jeden kierunek wałkowania (od siebie na przód).
    6. Rozwałkowany placek złożyć na trzy części i oziębić w lodówce min. 60 minut .
    7. Oziębione ciasto rozwałkować ponownie na prostokąt, złożyć i oziębić tak jak poprzednio, po czym znowu rozwałkować.
    8. Czynność rozwałkowywania i oziębiania trzeba powtórzyć co najmniej cztery razy.
    9. Ciasto francuskie wstawia się do piekarnika nagrzanego do temp. 220-240°C na ok 10-12 minut.
    10. Podczas pieczenia ciasto powinno trzykrotnie zwiększyć swoją objętość i rozwarstwić się na cienkie, kruche płatki.
    11. Smacznego.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl