banner

Bezglutenowe ciasto z gruszkami i cynamonem

Autor: Magdalena Tęsiorowska

Czas gotowania/pieczenia: 40 minut

Czas przygotowania: 20 minut

Bezglutenowe ciasto z gruszkami i cynamonem

Składniki

Nazwa Ilość
Średnie gruszki (dojrzałe, lecz nie rozpadające się, słodkie 5 szt
Olej kokosowy 1 szklanka
Mąka kukurydziana 1 szklanka
Skrobia ziemniaczana 0,5 szklanki
Siekane orzechy włoskie 0,5 szklanki
Sok z cytryny 2 łyżki
Jaja 3 szt
Brązowy cukier (może być również zwykły, biały cukier) 1 szklanka
1 opakowanie cukru waniliowego 1 szt
Cynamon 2 łyżeczki
Miód do polania ciasta 1 łyżka
Szczypta soli 1 szt

Opis

Dla dziecka od 2. roku życia

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Rozpuścić w rondelku olej kokosowy (naturalnie występujący w stanie stałym).
    2. Umyć i obrać ze skórki gruszki, a następnie pokroić na ćwiartki (można też cieniej – na ósemki, lub plasterki). Do tak przygotowanych gruszek dodać 2 łyżki soku z cytryny, wymieszać a następnie odstawić.
    3. Do przygotowanej miski wsypać mąkę kukurydzianą, dodać skrobię ziemniaczaną i siekane orzechy. Całość wymieszać łyżką.
    4. Wyjąć jajka z lodówki, ogrzać a następnie wybić do miseczki oddzielając żółtka od białek. Żółtka utrzeć z brązowym cukrem i cukrem waniliowym oraz rozpuszczonym olejem kokosowym.
    5. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
    6. Do masy żółtkowej dodać mieszaninę mąki i orzechów i delikatnie wymieszać. Dodać 1/3 piany z białek, wymieszać. Następnie ostrożnie dodawać pozostałą część piany cały czas lekko mieszając, by zachować puszystość ciasta.
    7. Masę wyłożyć na dno wcześniej przygotowanej okrągłej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik na 190 °C (ustawić na grzanie z góry i z dołu).
    8. Na wierzch ciasta ułożyć pokrojone w plastry lub w ćwiartki/ósemki gruszki, posypać je cynamonem.
    9. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut.
    10. Upieczone, gorące ciasto wyjąć z piekarnika i polać po wierzchu miodem. Można podawać zarówno na ciepło jak i po ostudzeniu. Smacznego!

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl