banner

Barszcz czerwony

Autor: Sabina Grygierek

Czas gotowania/pieczenia: 30 minut

Czas przygotowania: 25 minut

Barszcz czerwony

Składniki

Nazwa Ilość
Buraki ćwikłowe świeże- ok. 1 kg 1 szt
Czosnek – ząbek 1 szt
Kawałek mięsa – pierś z kurczaka lub indyka, udko z kurczaka lub skrzydło z indyka bez skóry 1 szt
Pietruszka – 1 sztuka 1 szt
Por – kawałek 1 szt
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, sok z cytryny 1 szt
Seler -1 mały lub pół 1 szt
Marchewka – 2 sztuki 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Warzywa obrać i umyć. Z buraków odłożyć dwa-trzy, resztę pokroić w plastry lub większe kawałki (żeby łatwo było wyłowić), jednego można na mniejsze cząstki, żeby został w barszczu.
    2. Pozostałe warzywa zetrzeć na tarce lub pokroić w słupki lub kostkę.
    3. Do garczka włożyć kawałek mięsa i pokrojone warzywa, ząbek czosnku.
    4. Wszystko gotować do momentu aż mięso i warzywa będą miękkie.
    5. Następnie wyłowić z barszczu większe kawałki buraków.
    6. Buraki które na początku zostały odłożone zetrzeć na tarce na grubych oczkach i zalać wrzątkiem, dodać trochę soku z cytryny.
    7. Zostawić na 5 minut, następnie przecedzić przez sitko i sok z buraków wlać do naszego wywaru ( w ten sposób nasz barszcz będzie miał ładny kolor).
    8. Przyprawić do smaku odrobiną soli, pieprzu i majeranku.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl