banner

Babeczki orzechowo-cytrynowe

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut

Czas przygotowania: 20 minut

Babeczki orzechowo-cytrynowe

Składniki

Nazwa Ilość
1/3 szklanki drobnego cukru 1 szt
250 g serka philadelphia lub mascarpone 1 szt
4 łyżki cukry pudru 1 szt
4 łyżki miękkiego masła 1 szt
80 g orzechów włoskich 1 szt
Kilka orzechów włoskich do dekoracji 1 szt
Skórka otarta z połowy cytryny 1 szt
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (opcjonalnie) 1 szt
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szt
1/2 szklanki mąki 1 szt
2 duże jajka 1 szt

Opis

Zdecydowanie delikatne, rozpływające się w ustach, mocno wilgotne babeczki zapewne przypadną do gustu zarówno naszym pociechom jak i tym starszym członkom rodziny. Idealne na przedświąteczne ćwiczenie się w wypiekach, ale świetnie nadają się również na urodziny naszych szkrabów i inne uroczystości.

Przygotowanie

    1. Orzechy zmielić dodać skórkę z cytryny, masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, jajka i wszystko razem zmiksować.
    2. Formę do muffinek lub foremki do babeczek wyłożyć papilotkami, przełożyć do nich ciasto (do połowy wysokości a nawet mniej, bo babeczki jednak sporo urosną).
    3. Piec około 18-20 minut w temperaturze 190 stopni.
    4. Ostudzić. Ser ubić razem z cukrem pudrem. Udekorować babeczki serem (najłatwiej za pomocą rękawa lub szprycy) i orzechami. Smacznego.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl