banner

Astma co jeść???

Autor: Małgorzata Bieńkowska

Moja 6 – letnia córka jest otyła, waży 41kilo, bierze leki na astmę oskrzelową. Chciałabym wiedzieć, jaką dietę powinnam zastosować?

Nie podała Pani szczegółów choroby, np. czy astma wiąże się z alergią pokarmową, w której należy wykluczyć wszelkie źródła danego alergenu, także te ukryte. Podaję, więc kilka wskazówek, na które trzeba zwrócić uwagę przy astmie.

Wiele produktów wywołujących alergie pokarmowe mogą być też przyczyną zaostrzeń objawów astmy. Są to na przykład: mleko, ryby i owoce morza, miód, orzechy, soja, jaja. Należy wtedy wskazać, który produkt wywołuje takie działanie i wykluczyć go z diety.

Dość spora ilość osób może reagować niekorzystnie na spożycie substancji dodawanych do żywności. Zwraca się przede wszystkim uwagę na siarczyny, benzoesan sodu, tartrazynę. Stosowane są przy przygotowywaniu i przetwarzaniu żywności, szczególnie, jako środek konserwujący. Możemy je znaleźć w takich produktach jak: słodkie napoje gazowane, produkty typu Fast – food, suszone owoce i warzywa, przetwory ziemniaczane, krewetki, produkty konserwowane. Należy zatem czytać etykiety produktów spożywczych, aby ograniczyć spożywaną ilość.

Zwiększona podać wielonienasyconych kwasów tłuszczowych n – 3 i n – 6 usprawnia funkcjonowanie układu odpornościowego organizmu, co może mieć korzystny wpływ na redukcję lub zmniejszenie nasilenia objawów choroby. Główne źródła tych kwasów to: ryby morskie (łosoś, tuńczyk, śledź, itp.), orzechy i nasiona (orzechy włoskie, nasiona słonecznika, dyni, itp.), oleje roślinne (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej słonecznikowy, z pestek winogron, itp.), margaryny wzbogacane, nasiona roślin strączkowych.

Ponadto w licznych badaniach stwierdzono korelację między otyłością a występowaniem astmy oraz nasileniem jej przebiegu. Dlatego należy kontrolować masę ciała dziecka. W przypadku Pani dziecka zalecam zmniejszenie masy ciała, ze względu na otyłość (szkodliwą także ze względu na inne możliwe powikłania, np.: cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze, choroby układu sercowo – naczyniowego, itp.). Należy przede wszystkim kontrolować ilość i jakość przyjmowanego pożywienia przez dziecko.

Podstawowe błędy w tym względzie to:

• Nieprawidłowa dieta:
o Nadmierne spożycie tłuszczów ogółem i węglowodanów o tzw. wysokim indeksie glikemicznym.
o Zbyt duże spożycie kwasów tłuszczowych nasyconych i zawierających izomery trans – mięso zwierząt rzeźnych, pełnotłuste produkty mleczne, pieczywo cukiernicze, słodycze, czekolady, dania typu Fast – food, mieszanki przypraw, zupki typu instant.
o Zbyt duże porcje jedzenia – nie nakładamy dziecku takich samych porcji jak dla osoby dorosłej.
o Nawyk podjadania między posiłkami – w szczególności przekąski podawane przed głównymi posiłkami, które zmniejszają apetyt dziecka, a nie wnoszą składników odżywczych do diety; zgubne jest też podawanie w ramach picia soków, nektarów, napojów – zawierają one duże ilości cukru (nawet soki 100% zawierają cukry naturalne), który zwiększa znacznie energetyczność tych produktów, a co za tym idzie całej diety.
o Zbyt mała ilość posiłków dziennie – w diecie każdego człowieka powinny się znajdować codziennie 4 – 5 posiłków.
• Siedzący tryb życia, zbyt mały wysiłek fizyczny – spędzanie czasu przed TV czy komputerem.

Zdecydowanie zalecam Pani i Pani dziecku indywidualną konsultację dietetyczną. Zagrożenia wynikające z otyłości w wieku dziecięcym są ogromne. Nie tylko zaburzają prawidłowy rozwój, zarówno fizyczny jak i psychiczny, ale też mogą mieć poważne konsekwencje zdrowotne w wieku dorosłym.

Małgorzata Bieńkowska
Dietetyk

Przeczytaj także: Co to jest indeks glikemiczny?

Zobacz także:

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.