banner

Żywienie w drugim i trzecim roku życia – informacje ogólne

Autor: Magdalena Tęsiorowska

Dieta dziecka w tym wieku niewiele różni się od zdrowej diety dzieci starszych, należy jednak uwzględniać odpowiednią podaż mleka i produktów mlecznych (500-750 ml) oraz tłuszczu. Pamiętajmy, że do 2 r.ż. tłuszcze są niezbędnym czynnikiem potrzebnym do rozwoju mózgu oraz najbogatszym źródłem energii, ich niedobór może być przyczyną biegunek u malucha.

Dziecko powinno być karmione 5 razy dziennie, należy unikać wysokokalorycznych przekąsek i podjadania pomiędzy posiłkami. Śniadanie jest podstawowym danie w ciągu dnia, dlatego powinno być bogate w energię i niezbędne składniki odżywcze. Drugie śniadanie nie musi być wielkie, ale zróżnicowane. Obiad powinien być podawany na ciepło, tak by sycił dziecko. Podwieczorek jest ważny szczególnie dla dzieci aktywnych, które uprawiają sporty lub bawią się z rówieśnikami, nie powinien być jednak obfity. Kolacja nie może być podawana zbyt późno, jest to ostatni posiłek w ciągu dnia, dlatego powinna być lekka by dziecko nie miało problemów ze strawieniem spożytego pokarmu.

Musimy pamiętać, że to dziecko decyduje kiedy jest głodne oraz ile będzie jadło, rodzice ustalają co i jak należy mu podać. Nie przekarmiajmy dzieci i nie wciskajmy im na siłę jedzenia, kiedy nie wyrażają na to ochoty. W początkach drugiego roku życia dzieci zajmują się głównie opanowywaniem chodzenia oraz poznawaniem świata, nie interesuje ich jedzenie. Dwu i trzylatki na ogół same przestrzegają norm dobowego zapotrzebowania kalorycznego. Zapotrzebowanie energetyczne w 2. roku życia wynosi 100-105 kcal/kg m.c./dobę, natomiast w 3. roku życia nieco spada do wartości 85-90 kcal/kg m.c./dobę.

Napoje, które są polecane dla dzieci w wieku 2-3 lata to przede wszystkim wody stołowe i mineralne naturalne oraz soki warzywne i owocowe, jednak w ograniczonych ilościach (100-150 ml/dobę) bez dodatku cukru. Należy wiedzieć, iż nadmiar soku może prowadzić do upośledzenia łaknienia i być przyczyną biegunki osmotycznej. Dodatkowo soki zawierają cukry proste, więc ich nadmierne spożycie może spowodować powstanie i rozwój próchnicy. Dziecku nie powinno się podawać słodkich, gazowanych napojów, lemoniad oraz kawy. Dzienne zapotrzebowanie na napoje wynosi około jednego litra.

Jeśli dziecko pomiędzy posiłkami odczuwa głód to można mu podać małą kanapkę, lub warzywo czy owoc (najlepiej surowe). Wystrzegajmy się dokarmiania dzieci słodyczami, chrupkami czy innymi słonymi przekąskami, ponieważ te produkty poza „pustymi kaloriami” nie dostarczają dziecku żadnych wartości odżywczych.

Powszechnie występującym skutkiem źle dobranej diety u dzieci w wieku 2-3 lata jest tzw. biegunka pędraków, czyli oddawanie kilku luźnych, niestrawionych stolców w ciągu dnia przy prawidłowej masie ciała. Przyczyną tego schorzenia jest przyjmowanie przez dzieci nieograniczonych ilości soków i owoców oraz ograniczone spożywanie tłuszczu (dieta zawierająca same chude, odtłuszczone pokarmy). Zmiana diety polegająca na zmniejszeniu ilości soków i owoców a zwiększeniu podaży tłuszczów prowadzi do przywrócenia równowagi ustrojowej i zaniku biegunki u dzieci.

mgr inż. Magdalena Tęsiorowska
Dietetyk

Przeczytaj także: Modelowe racje pokarmowe.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl