banner

Rozdwajające się paznokcie u malucha

Autor: Agnieszka Daria Kula

Witam, mojemu synkowi (4 lata ) zaczęły bardzo rozdwajać się paznokcie. Czym może to być spowodowane? Z góry dziękuję za odpowiedź - Iwona.

Witam, przyczyna rozdwajających się paznokci może leżeć zarówno w diecie Pani synka jak i paznokcie mogą się rozdwajać z przyczyn „mechanicznych”.

Wpływ diety

Niepełnowartościowa dieta, a więc niedobory żelaza, wapnia, magnezu, cynku, krzemu, witamin z grupy B, wit. E, powoduje, że paznokcie są bardziej kruche, łamliwe, łatwiej pękają. Proszę zadbać, aby dieta Pani synka była urozmaicona. W codziennej diecie powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup:

1. Pełnoziarniste produkty zbożowe (ciemne pieczywo, pieczywo z dodatkami ziaren zbóż, soi, słonecznika, grube kasze, makarony razowe, brązowy ryż, nieprzetworzone płatki). Białe pieczywo pszenne, wysokoprzetworzone należy ograniczyć w diecie. Warto włączyć do diety również pestki dyni, nasiona słonecznika, migdały, orzechy (oczywiście jeżeli dziecko nie jest uczulone).

2. Produkty mleczne. Dzieciom od 3. roku życia zaleca się stopniowe przechodzenie do diety rekomendowanej dla osób dorosłych. Proszę więc spośród produktów mlecznych wybierać te o obniżonej zawartości tłuszczu, ale nie zupełnie go pozbawione (mleko 1,5-2% tłuszczu, twarogi półtłuste).

3. Warzywa i owoce. Odpowiednią podaż witamin i minerałów zapewni dieta, w której znajdą się warzywa i owce ze wszystkich grup: zielone, czerwone, pomarańczowe, żółte. Warzywa i/lub owoce powinny być spożywane do każdego posiłku. Proszę nie zapominać również o nasionach roślin strączkowych (groch, fasola, soja, soczewica, ciecierzyca, bób). Dostarczają one znacznych ilości składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, manganu, molibdenu. Poza tym w nasionach roślin strączkowych jest duża zawartość witamin z grupy B.

4. Mięso, wędliny, ryby. Należy wybierać chude gatunki mięsa bez skóry– chudą cielęcinę, drób. Ryby proszę podawać dziecku 2-3 razy w tygodniu, zarówno chude jak i tłuste. Wędliny również należy wybierać chude, raczej drobiowe. Należy unikać podrobów (kiszka, pasztetowa, parówki itp.) i przetworów mięsnych. Nie zaleca się podawać dzieciom ryb w zalewie solonej, marynowanych, wędzonych
i panierowanych kostek z ryb.

5. Jajka. Na tydzień dziecko powinno spożywać 3-4 jajka. Proszę pamiętać, że wlicza się w tą ilość także jajko dodane do przygotowania np. sałatki, obtoczenie mięsa czy ryby.

6. Tłuszcze roślinne i zwierzęce. Masło należy zastąpić „miękkimi” margarynami o małej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz izomerów trans. Do przygotowania zaś posiłków należy używać olejów roślinnych.

Uszkodzenia mechaniczne

Paznokcie u dziecka mogą ulec uszkodzeniu np. w trakcie zabawy lub gdy są zbyt długie. Także sposób w jaki są skracane ma wpływ na ich kondycję. Paznokcie powinny być bowiem piłowane, a nie obcinane za pomocą nożyczek czy obcinaczy.

mgr Agnieszka Daria Kula
Dietetyk

Przeczytaj także: Co przygotować dziecku do szkoły?

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl