banner

Rośliny strączkowe w diecie malucha

Autor: Magdalena Tęsiorowska

Rośliny strączkowe obejmują wiele gatunków roślin zwyczajowo spożywanych w diecie dorosłych. Czy dzieciom zaleca się podawanie tego typu warzyw? Spróbujemy odpowiedzieć na to pytanie.

Warzywa strączkowe są dostępne w sprzedaży cały rok co jest dużym plusem w przeciwieństwie do innych warzyw typowo sezonowych (np. rzodkiewek czy pomidorów). Są one pożywne, sycące, szczególnie dobrze sprawdzają się gdy termometr za oknem wskazuje wartości ujemne lub bliskie zeru. W placówkach handlu detalicznego wybór roślin strączkowych jest ogromny: różne rodzaje fasoli (biała, czarna, mung, kidney), soczewicy (zielona, czerwona, biała, czarna), ciecierzycę, groch oraz soję. Wartość odżywcza strączków jest wysoka; zawierają duże ilości białka roślinnego, skrobi, witamin głównie z grupy B oraz szereg składników mineralnych. Niestety, w wielu domach rzadko jada się rośliny strączkowe, dzieciom zaś w ogóle nie podaje się potraw z grochu, fasoli czy cieciorki. Dzieje się tak dlatego, ponieważ rodzice uważają strączki za pokarm ciężkostrawny i obawiają się bólów brzucha i problemów żołądkowych u dzieci po spożyciu takich pokarmów. Wszystko zależy od tego, w jaki sposób przygotujemy danie z roślin strączkowych: odpowiednie przygotowanie i namoczenie nasion sprawi, iż skutki uboczne w postaci fermentacji w jelitach i żołądku zostaną zniwelowane.

Najwcześniej, bo już od 9. Miesiąca życia można wprowadzić do diety naszego malucha fasolkę szparagową i groszek zielony. Odmiany fasolki szparagowej dostępne w sprzedaży to mamut, żółta i zielona. Fasolka zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę C i E, poza tym wiele składników mineralnych: żelazo, wapń, magnez i cynk. Najlepiej podawać ją niemowlęciu pod postacią puree, starsze dzieci mogą jeść całe gotowane strąki z masełkiem. Drobny zielony groszek szybko się gotuje, jego zaletą jest delikatny smak.

Bardziej wartościowe są świeże nasiona groszku w porównaniu do suszonych. Groszek podajemy maluchowi również w postaci puree i w zupkach, starsze dzieci mogą jeść groszek jako dodatek do sałatek.

Pozostałe nasiona roślin strączkowych, takie jak bób, różne odmiany fasoli, ciecierzyca, soczewica i soja mogą być podawane dziecku w drugiej połowie pierwszego roku życia.

Należą one do roślin o mniejszej strawności, zawierają włókna pokarmowe, do ich strawienia potrzebny jest w pełni wykształcony układ pokarmowy. Podobnie jak fasolka szparagowa i groszek zielony, nasiona te posiadają szereg cennych składników w zmiennych ilościach zależnych od gatunku i odmiany rośliny. Ze składników mineralnych zawartych w strączkach w dużej ilości znajdują się: żelazo, magnez, potas, wapń, cynk, witaminy B1, B2, PP i C. Jeśli chodzi o zawartość białka w produkcie to rekordzistką jest soja, która może posiadać nawet 40% białka. Soja jest dostępna głównie w wersji przetworzonej: możemy kupić mleko sojowe, deserki, kiełki, tofu czy kotlety sojowe a nawet pasztet sojowy. Rośliny strączkowe, ze względu na bogactwo białka występującego w nasionach są idealnym produktem dla wegetarian oraz wegan, zarówno rodziców jak i dzieci, ponieważ skutecznie zastępują białka mięsa i ryb.

Jak możemy przygotować nasiona strączków by potrawy z ich dodatkiem nie powodowały problemów żołądkowo-jelitowych u naszych dzieci? Najlepszym sposobem jest namoczenie w wodzie suszonych ziaren przed gotowaniem na około 12 godzin. Najwygodniej jest zalać nasiona wodą i pozostawić na noc, następnie tuż przed gotowaniem wodę należy odlać i gotować w świeżej. W celu pozbycia się z nasion szkodliwych substancji należy gotować strączki przez pierwsze 15 minut bez przykrycia, sól należy dodawać pod koniec gotowania – wcześniejsze solenie powoduje wydłużenie procesu gotowania warzyw.

mgr inż. Magdalena Tęsiorowska
Dietetyk

Przeczytaj także: Zapotrzebowanie dobowe u dziecka

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl