banner

Produkty mleczne dla przedszkolaka

Autor: Żaneta Michalak

Od razu rozwieję wątpliwości – dzieciom w wieku przedszkolnym nie tylko można podawać mleko i produkty mleczne, powinny one stanowić stały element ich diety.

Dzieje się tak ze względu na to, iż młody, znajdujący się w fazie gwałtownego rozwoju i wzrostu organizm potrzebuje składników i wartości odżywczych pochodzących z mleka, a właściwości te, gdy dostarcza się je z produktów mlecznych lub samego mleka, są bardzo dobrze przyswajane. Nie można też tych produktów zastąpić żadnymi innymi.

Najważniejszym zawartym w mleku składnikiem odżywczym jest wapń. Poza zapewnieniem prawidłowej pracy układu nerwowego i serca, pierwiastek ten pełni w naszym organizmie jeszcze jedną, najważniejszą funkcję – jest niezbędny do prawidłowego rozwoju kości, a jego niedobór jest przyczyną podatności na urazy i złamania. Masa kostna rozwija się aż do około trzydziestego roku życia, więc szczególnie ważne jest zadbanie już u dzieci i młodzieży o jej prawidłowe budowanie od najmłodszych lat. Żaden inny produkt spożywczy nie dostarcza aż tak dobrze przyswajalnego wapnia, jak mleko – pierwiastek ten, gdy pochodzi z przetworów mlecznych, wchłania się w aż 30%, podczas gdy przyjmowany ze źródeł roślinnych nawet trzykrotnie słabiej! Ponadto mleko zawiera pełnowartościowe białko, zdrowe tłuszcze nienasycone, wiele witamin, zwłaszcza A, B i D oraz magnez, cynk, fosfor i potas.

Produkty, które najlepiej wybierać, aby dostarczyć dziecku wapń, to chude mleko, najlepiej o zawartości tłuszczu 2%, ponieważ nie dostarcza ono mniej wartości niż mleka tłustsze, a także sery twarogowe, najlepiej chude lub półtłuste i jogurty naturalne oraz kefiry. Ograniczyć należy bardzo tłuste sery żółte, jednak ze względu na znajdujący się w nich ogrom wapnia nie powinno się ich wykluczać z diety całkowicie. Z uwagi na wysoką zawartość cukru nie powinno się dawać dziecku zbyt wielu jogurtów owocowych i serków homogenizowanych. Nie oznacza to jednak, że pozostałe produkty mleczne powinny być dziecku serwowane w nieograniczonych ilościach. 500 – 700 mg wapnia – oto ilość, jaką powinno się serwować kilkuletniemu dziecku, co oznacza, że dzienna dawka wynosi 2 – 3 szklanki mleka lub oczywiści zamienienie części tego mleka na inne produkty mleczne. Szklanka mleka zapewnia tyle wapnia co szklanka jogurtu, dwa plastry żółtego sera lub dwa opakowania ziarnistego twarogu. W przypadku alergii na mleko konieczne jest wyrzucenie z diety przetworów mlecznych, jednak gdy mamy do czynienia z nietolerancją pokarmową, np. na laktozę, możemy dostarczać przetwory w ograniczonej ilości lub serwować ich zamienniki, takie jak mleko sojowe, chociaż trzeba pamiętać, że nie dostarczają one równie dużo składników odżywczych co te mleczne.

Żaneta Michalak
Dietetyk

Przeczytaj także: Mikroskładniki, które polubi każdy uczeń

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl