banner

Najczęstsze Błędy w Żywieniu Dzieci w Przedszkolnym Menu

Autor: Magdalena Marszałek

Prawidłowe żywienie jest bardzo ważne dla dzieci w wieku przedszkolnym. Są one bowiem w fazie intensywnego wzrostu, gdzie do prawidłowego rozwoju potrzebują odpowiedniej ilość makro i mikroskładników oraz witamin.

Ponieważ większość dzieci w wieku od 3-6 lat uczęszcza do przedszkoli i spędza tam znaczną część dnia, posiłki w placówkach powinny być komponowane zgodnie z najnowszymi wytycznymi Ministra Zdrowia.

Najnowsze rozporządzenie zostało zaktualizowane w 2016 roku, a jego zasadniczym celem jest: pokrycie w diecie dziecka zapotrzebowania na wszystkie witaminy i składniki mineralne, ograniczenie dostępu do małowartościowych środków spożywczych, urozmaicenie jadłospisu. Prawidłowo zbilansowane menu przedszkolaka to również prewencja schorzeń wynikających z nieprawidłowego żywienia, jak: nadwaga, choroby układu krążenia, cukrzyca typu 2 , insulinooporność , hiperlipidemie, choroby przewodu pokarmowego.

Niestety, pomimo ścisłych wytycznych, które powinny być stosowane przez każdy personel kuchenny, obserwuje się dużo błędów, zarówno w sposobie przygotowywania posiłków oraz jakości produktów żywnościowych występujących w jadłospisach.

Według Rozporządzenia Ministra Zdrowia:

§2. 1. Środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty muszą spełniać odpowiednie wymagania dla danej grupy wiekowej, wynikające z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej.

2. Środki spożywcze, o których mowa w ust. 1, dobiera się w taki sposób, aby:

1) na całodzienne żywienie składały się środki spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych.

Jest to jeden z najczęściej naruszanych punktów w rozporządzeniu. Posiłki w przedszkolu są często zbyt monotonne i omijają niektóre grupy środków spożywczych. Obserwuje się zbyt małą podaż tłuszczy jedno i wielonienasyconych np. oleje roślinne, orzechy, nasiona, pestki, ryby na rzecz tłuszczy nasyconych: masło, tłuste mięsa. W jadłospisach analizowanych przeze mnie przedszkoli brakowało też często węglowodanów złożonych, jak : kasze, ryż, pełnoziarniste pieczywo będące źródłem magnezu, cynku, witamin z grupy B.

O czym jeszcze mówi nam najnowsze Rozporządzenie Ministra Zdrowia?

- Od poniedziałku do piątku nie mogą zostać podane więcej niż 2 porcje potrawy smażonej, przy czym do smażenia używany jest olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50 % i kwasów wielonienasyconych powyżej 40 %- te warunki świetnie spełnia olej roślinny rafinowany. Niestety bardzo często zdarza się, że w przedszkolu są podawane więcej niż 2 porcje potraw smażonych w ciągu tygodnia . Dlaczego ? Są one często szybsze w przygotowaniu, można użyć niższej jakości produkt, ponieważ tłuszcz jest nośnikiem smaku i będzie nieco uatrakcyjniał posiłek.

- Zupy , sosy , potrawy oraz koncentraty powinny być spożywane wyłącznie z naturalnych składników.

- Napoje, które są przygotowywane na miejscu nie mogą zawierać więcej niż 10 g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia.

- Każdego dnia muszą być podawane co najmniej dwie porcje mleka lub produktów mlecznych, jedna porcja z grupy mięso, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych, jedna porcja produktów zbożowych w śniadaniu, obiedzie oraz kolacji, jedna porcja ryby raz w tygodniu. Należy nie zapominać również o porcji warzyw lub owoców w każdym posiłku.

Analizując przedszkolne jadłospisy można zauważyć, że powyższe zasady są czasem lekceważone. W posiłkach typu podwieczorek pomijany bywa dodatek warzyw lub owoców będących źródłem witamin, bardzo często brakuje również dwóch porcji produktów mlecznych w ciągu dnia. Wynika to często z braku edukacji personelu kuchennego, niskich stawek żywieniowych. Nie w każdym przedszkolu taka sytuacja ma oczywiście miejsce. Wiele placówek skrupulatnie przestrzega zaktualizowanych norm żywieniowych. Jako rodzice jednak, mając świadomość jak powinno wyglądać prawidłowe żywienie w przedszkolu, mamy prawo zwrócić uwagę czy posiłki spełniają wymagane normy i dostarczają wszystkich niezbędnych składników odżywczych naszemu dziecku. Spędza ono bowiem w przedszkolu większość swojego dnia, dlatego ważne jest aby otrzymywało pełnowartościowe posiłki.

mgr Magdalena Marszałek

Dietetyk

Przeczytaj także: Co jeść po powrocie z przedszkola?

Przedszkola zainteresowane korektą swoich jadłospisów, ułożeniem nowych według najnowszych wytycznych zapraszamy do kontaktu: justyna@przepisy-dla-dzieci.pl

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl