banner

Kisiel i budyń z torebki w diecie dziecka?

Autor: Monika Zakrzewska

Kisiel o smaku truskawkowym, poziomkowym, cytrynowym, wiśniowy itd., prawdziwy smak i kolor owoców nawet w środku zimy. Skoro owocowy, to na pewno na pierwszym miejscu w składzie są owoce, ale czy rzeczywiście tak jest? Przyjrzyjmy się pierwszemu lepszemu składowi kisielu.

Kisiel o smaku truskawkowym firmy Delecta.

Skład: Skrobia ziemniaczana, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromaty, ekstrakt z czarnej marchwi, barwnik: kurkumina, substancja wzbogacająca: witamina C, proszek truskawkowy 0,1%.

Skąd się bierze ten pyszny truskawkowy smak i czerwona intensywna barwa, skoro zamiast truskawek jest jedynie proszek truskawkowy w niewielkiej ilości? Ze sztucznych dodatków do żywności. Nic w nim naturalnego, więc czy powinniśmy go podawać dziecku? Zdecydowanie nie.

Jak w takim razie zastąpić kisiel z torebki? Zrobić samemu kisiel owocowy .

Oto przepis na jedną porcje:

1 szklanka owoców,

1 ½ szklanka wody,

2 łyżeczki ksylitolu,

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Wykonanie: Owoce z ksylitolem zagotować w szklance wody i gotować przez ok. trzy minuty. W połowie szklanki wody rozprowadzić mąkę i dolać do gorących owoców, gotować na małym ogniu do wrzenia. Jeżeli kisiel będzie zbyt rzadki, można go ponownie zagotować i dodać trochę mąki z wodą.

Zdrowy deser gotowy.

W porze zimowej doskonałym zamiennikiem świeżych owoców są owoce mrożone, które są łatwo dostępne w sklepach. Warto wiedzieć, że podczas procesu zamrażania tylko niewielkie ilości składników mineralnych i witamin są tracone, dlatego dużo lepiej jest kupić letnie owoce mrożone niż „świeże” natryskiwane konserwantami i barwnikami.

Zajmijmy się teraz budyniem, jego skład także nie prezentuje się najlepiej. Najbardziej wartościowym produktem, który znajduje się w gotowym budyniu jest mleko, które sami do niego dodajemy.

Budyń o smaku czekoladowym firmy Delecta.

Skład: Skrobia (kukurydziana, ziemniaczana), skrobia modyfikowana ziemniaczana, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu 17%, czekolada 0,1% (cukier, miazga kakaowa, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu).

Może być zdecydowanie lepiej. Polecany budyń z kaszy jaglanej jest zdecydowanie bardziej wartościowy, pozwoli zadowolić dziecięce podniebienie, a także dostarczyć wielu cennych wartości odżywczych.

Przykładowy przepis na budyń z kaszy jaglanej na jedną porcje:

¼ szklanki kaszy jaglanej,

1 szklanka mleka roślinnego lub zwierzęcego,

¼ szklanki wody,

1 łyżka ksylitolu,

½ banana.

Wykonanie: Kaszę jaglaną opłukać w ciepłej wodzie na sitku, włożyć do garczka i zalać ½ szklanki mleka oraz ¼ szklanki wody. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza całkowicie wchłonie płyn a kasza zrobi się miękka, około piętnaście minut. Następnie kaszę zblendować razem z resztą mleka, dodać obranego banana. Zmiksować na gładki mus. Opcjonalnie podać z orzechami lub świeżymi owocami.

Pełnowartościowy budyń z naturalnych składników gotowy.

Monika Zakrzewska

Dietetyk

Przeczytaj także: Analiza produktu Kubuś Waterrr cytrynowy

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl