banner

Jogurty, serki i deserki - czyli ulubione przekąski maluchów

Autor: Sylwia Pacyna

Czym kierować się przy wyborze tych produktów?

Jogurty owocowe, słodkie serki i deserki mleczne stanowią jedne z najczęściej wybieranych produktów serwowanych dzieciom między głównymi posiłkami. Produkty mleczne są wartościowym składnikiem diety, nie bez powodu Instytut Żywności i Żywienia zaleca aby dzieci i młodzież spożywały 2 szklanki mleka w ciągu dnia. Wspomina również, że można je zamienić na produkty mleczne tj.: jogurt naturalny, kefir i częściowo na ser.

Dlaczego mleko i produkty mleczne są takie ważne w codziennym jadłospisie?

Produkty te są bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju kości (więcej na temat roli wapnia w artykule Znaczenie wapnia w diecie dzieci). Poniższa tabela prezentuje przykładowe produkty mleczne wraz z zawartością wapnia.

Mleko i produkty mleczne są również źródłem pełnowartościowego białka, które jest podstawowym składnikiem budulcowym w naszym organizmie. Dodatkowo mleczne produkty fermentowane zawierają bakterie pro biotyczne korzystnie wpływające na mikroflorę jelitową.
Mleko i przetwory na jego bazie są istotnymi składnikami diety, jednak produkt produktowi nierówny, dlatego bardzo ważne jest, aby zwracać uwagę na etykiety.

Co powinno się znaleźć na etykiecie produktów mlecznych, a co często znajduje się niepotrzebnie?

Wielu producentów żywności dla najmłodszych prezentuje nam produkty mleczne jako źródło wapnia, który nadaje kościom wytrzymałość. Większość tych produktów zawiera ten składnik w składzie, ale często w towarzystwie cukru, który nie wpływa najlepiej na kości i ogólny rozwój dzieci.

Najpopularniejsze jogurty owocowe zawierają w jednym małym kubeczku aż 2 łyżeczki cukru, dodatkowo ilość dodanych owoców nie wynosi często nawet 2%. Wybierając jogurt smakowy zwracajmy uwagę, czy widnieje na nim napis „ jogurt z owocami” czy „jogurt owocowy”. Dla przeciętnego konsumenta nazwy te niczym się nie różnią, jednak skład jest odmienny. Jogurt owocowy zawiera znikome ilości owoców, znajdziemy w nim głównie syrop owocowy i aromaty, dzięki czemu produkty smakiem przypomina nam ulubiony owoc. Jogurt z owocami charakteryzuje się tym , że posiada kawałki owoców. Jednak zarówno pierwszy jak i drugi produkty często zawiera niemałą ilość cukru.

Najlepszym zamiennikiem typowego jogurtu z owocami lub owocowego jest jogurt naturalny, do którego sami dodamy ulubione owoce, bakalie i inne dodatki. Przygotowując dziecku taki posiłek mamy pewność, że nie dostarczamy mu niepotrzebnej dawki cukru.

Wybierając jogurt naturalny również musimy zwrócić uwagę na etykietę. Najlepszy produkt to ten, który zawiera jedynie dwa składniki: mleko i kultury bakterii.

Deserki mleczne, są szczególnie lubiane przez najmłodszych. Walory smakowe są zadowalające, ale skład często jest fatalny, co czyni dany produkt mało wartościowym. Popularne deserki owocowe, czekoladowe, często z dodatkiem chrupiących kulek, są źródłem ogromnej ilości cukru, zawierają dodatek syropu glukozowo-fruktozowego, skrobi modyfikowanej, aromatów i barwników. Napis na etykiecie „produkty bogaty w wapń”, „bogate źródło…”, „niezbędne dla…” często usypiają czujność rodziców, którzy przekonani o zdrowotnych walorach danego produktu nie zawracają uwagi co kryje się w składzie.

Pamiętajmy, że kolejność składników na etykiecie nie jest przypadkowa. Jeśli jednym z trzech pierwszych składników na etykiecie jest cukier, olej palmowy, czy inny tłuszcz, syrop glukozowo-fruktozowy, czy skrobia modyfikowana, oznacza to, że wymienione składniki stanowią podstawę produktu. Taki deserek z pełnowartościowym produktem nie ma nic wspólnego i nie powinien znajdować się w jadłospisie dzieci. Chcąc dokonać świadomego wyboru czytajmy etykiety. Im krótszy skład danego produktu tym lepiej. Zwracajmy uwagę, aby cukier i jego pokrewne oraz tłuszcz i inne dodatki nie stanowiły największego procenta produktu.

Najlepszym rozwiązaniem, gdy naszego malucha najdzie ochota na coś słodkiego, jest samodzielne przygotowanie słodkiego deserku.

Oto przepis na jaglany budyń z owocami i orzechami

Składniki:

• 3 łyżki kaszy jaglanej
• 100 ml mleka lub napoju roślinnego
• 2 namoczone daktyle
• 1 łyżeczka wiórek kokosowych
• garstka ulubionych owoców, polecane owoce jagodowe
• łyżeczka orzechów np.: laskowych

Przygotowanie: kaszę jaglaną przepłukać i gotować na mleku na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodać daktyle i wiórki. Wszystko razem zblendować na gładką masę. Powstały budyń podać z ulubionymi owocami i posiekanymi orzechami. Smacznego! ;-)

Sylwia Pacyna
Dietetyk

Przeczytaj także: W jaki sposób przekonać dziecko do jedzenia warzyw?

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl