banner

Jak Nie Przesłodzić Dzieciom Życia?

Autor: Agnieszka Bernatowicz

Cukier, a dokładnie glukoza, dostarcza m.in. „paliwa” dla komórek mózgu i krwinek. Jednak w nadmiarze (tak jak każda inna substancja) wpływa negatywnie na nasz organizm. Nadmiar cukru przyczynia się do próchnicy, do wzrostu masy ciała – nadwagi i otyłości, zaburzeń gospodarki węglowodanowej (cukrzycy, insulinooporności), gospodarki lipidowej (hipercholesterolemii, hiperlipidemii), zespołu metabolicznego, a nawet do nowotworów w przyszłości. Wielu chorób moglibyśmy uniknąć lub zminimalizować ich skutki, gdybyśmy od najmłodszych lat właściwie dbali o nasz organizm. Dlatego tak ważna jest prewencja poprzez wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych już od najmłodszych lat. Dla dzieci chcemy jak najlepiej. Pragniemy, aby były zdrowe i miały dobry start w przyszłość. Czy kupując produkty dla dzieci zwracamy uwagę na ich skład? Warto dokonywać świadomych wyborów!

Organizmowi należy dostarczać węglowodany, ale w postaci węglowodanów złożonych. W przewodzie pokarmowy są one trawione powoli, tym samym glukoza wolniej przenika do krwi. Problematyczne są węglowodany proste (cukier, słodycze), które szybko, ale na krótko dostarczają energii. Powinny one stanowić do 10% energii z całego dnia, a cukier dodany do 5%. Dzieci nie powinny otrzymywać więcej niż 3 łyżeczki cukru w ciągu dnia (13-15g). Nie chodzi tylko o biały cukier dodany do herbaty czy do wypieków ciasta, ale również o miód, zagęszczone soki czy produkty z jego dodatkiem.

Na co zwrócić uwagę?

Płatki na I śniadanie. Na rynku mam do wyboru zarówno miodowe, czekoladowe czy też cynamonowe. Tego typu płatki mogą nawet w ¼ zawierać cukier. Dużo? Mało? Patrząc na sugerowaną porcję na opakowaniu (30g) dostarcza ona 7,5 g cukru czyli 1,5 łyżeczki. Mało które dziecko zje ze smakiem owsiankę, więc na co zamienić słodkie płatki? Obecnie w sklepach, szczególnie tych większych, jest dość duża różnorodność produktów. Wystarczy raz poświecić trochę czasu, aby sprawdzić skład płatków i wybrać te o najmniejszej ilości cukru dodanego. Pamiętajmy! Syrop glukozowo-fruktozowy (i inne podobne), miód, syropy, cukier brązowy, trzcinowy to też cukier! Najlepszą alternatywa będą płatki np. owsiane. Do tego można dodać kakao, ulubione owoce czy orzechy. Można posłodzić i przy kolejnych posiłkach stopniowo zmniejszać ilość cukru. Pamiętajmy, że dzieci jedzą oczami. Dlatego posiłki powinny być kolorowe i estetycznie podane. Mogą przybierać bajkowe, niezwykłe nazwy.

Owoce również zawierają w sobie cukier – fruktozę. Dodatkowo jednak mają witaminy oraz pewne ilości błonnika. Mogą być dobrą alternatywą dla słodyczy. Najlepiej podawać je razem z innymi produktami np. w postaci koktajli, sałatek. Trzeba pamiętać, że to jednak warzywa powinny mieć większy udział w diecie (nie tylko dziecka).

Na uwagę zasługuje także kakao, które często na opakowaniu ma kolorowe postacie. Przygotowując napój z 3 łyżeczek dostarczamy ok. 2 łyżeczek samego cukru! Lepiej wybrać klasyczne (zwykłe) kakao. Tak jak w przypadku owsianki można dodać samemu cukier, a następnie stopniowo zmniejszać jego ilość.

Uwagę należy zwrócić również nie tylko na to co jedzą, ale również co piją nasze pociechy. Napój sugerujący wodę o smaku truskawkowym w 100 ml może mieć ponad 1 łyżeczkę cukru a butelka o pojemności 500 ml - 26 g (5 łyżeczek cukru).

A co z żelkami pełnymi witamin? Opakowanie (90g) dostarcza 61,7 g cukru! A co z witaminami? Wystarczy pamiętać o urozmaiconych posiłkach i o zasadach Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej Dzieci i Młodzieży, aby dostarczyć większość potrzebnych witaminy i składników mineralnych.

To tylko kilka z wielu produktów zawierających cukier dodany. Wystarczy, że dziecko zje na śniadanie słodkie płatki z mlekiem i między posiłkami wypije pół butelki słodkiego napoju, a ilość dziennego spożycia cukru (do 3 łyżeczek) zostaje już przekroczona. Jeżeli dodamy do tego dodamy jeszcze inne przekąski, to zawartość cukru znacznie wzrasta. Zakupy należy robić świadomie. Wystarczy raz przejrzeć dostępne produkty, aby następny razem wybierać te o najlepszym składzie. Jeżeli produkt jest adresowany do dzieci, to wcale nie oznacza że jest „zdrowy” i odpowiedni, bez względu na o czy to płatki, serki, jogurty, zbożowe przekąski czy napoje. Dzieci są świetnymi obserwatorami, więc postarajmy się być dobrym przykładem dla naszych dzieci.

Agnieszka Bernatowicz

Dietetyk

Przeczytaj także: Otyłość u dziecka – jak rodzice mogą zapobiec zbędnym kilogramom u swojej pociechy

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl