banner

Dlaczego należy unikać cukru w diecie dziecka?

Autor: Monika Zakrzewska

Jeszcze niedawno za sprzymierzeńca otyłości uważało się tłuszcz, którego unikano w diecie, a nawet radykalnie go odrzucano. W tej chwili uważa się, że to jednak nadmiar cukru najbardziej szkodzi naszemu organizmowi i to on właśnie sprzyja nadwadze, czemu dowodzą liczne badania naukowe.

Statystyczny Europejczyk spożywa ok. 39kg cukru na rok. W związku z tym, nie można się dziwić, że borykamy się z epidemią nadwagi i otyłości, także wśród coraz młodszych osób.

Cukier bardzo często znajduje się na pierwszym miejscu w składzie produktu, czyli jest go najwięcej. Takie produkty spożywcze nie powinny znajdować się w diecie dziecka. Mózg przyzwyczaja się do słodkich rzeczy i często się od nich uzależnia, powodując ciągłą chęć do podjadania słodkich przekąsek. A to już pierwszy krok do nadwagi dziecka.

Producenci żywności coraz częściej oprócz, ale także zamiast cukru dodają do produktów spożywczych zamienniki cukru. Wiele z nich ma uzasadnione działanie niepożądane. Dzisiaj pod lupę weźmiemy najpopularniejszy z nich, czyli syrop glukozowo-fruktozowy.

Syrop glukozowo-fruktozowy jest obecnie najpowszechniejszym słodzikiem, który nie jest najlepszym wyborem. Dodaje się go niemalże wszędzie, od słodyczy po płatki śniadaniowe, pieczywo, dania gotowe, do konserw, a także wędlin.

Dlaczego dietetycy trąbią na alarm by go nie spożywać?

Fruktoza, z której w 55% składa się ten syrop zaburza działanie hormonu odpowiadającego za poczucie sytości, czyli leptyny, przez co ciągle czujemy się głodni. Ponadto nie przechodzi przez szlak insulinowy, co może prowadzić do stłuszczenia wielu narządów i rozwoju insulinooporności.

Spożywanie produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy przez dzieci może przyczyniać się do powstawania cukrzycy typu 2, dlatego należy go unikać, a najlepiej w ogóle nie spożywać.

Co wybrać zamiast białego cukru? Jeżeli już musimy go używać, najlepszym rozwiązaniem jest stosowanie ksylitolu z kory brzozy. Jest to słodzik najlepiej przebadany naukowo. Jest słodszy od cukru, dlatego używamy go w dużo mniejszej ilości. Ksylitol z kory brzozy ma udowodnione działanie przeciwpróchnicze oraz brak działań niepożądanych. Stosując go należy jednak pamiętać, że to także cukier i nie spożywać go w nadmiarze.

Przepis na zdrowe ciasto z fasoli z dodatkiem ksylitolu.

  • Puszka czerwonej fasoli
  • 2 jajka
  • 1 banan (najlepiej dojrzały)
  • 5 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady
  • Szczypta sody

Fasolę odsączyć i opłukać. Banana umyć i obrać ze skórki. Wymieszać fasolę, jajka, kakao, banana i łyżeczkę ksylitolu i zblendować. Pokruszyć czekoladę i dodać do zblendowanej masy. Dodać szczyptę sody i przełożyć do tortownicy. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 30 minut.

Monika Zakrzewska

Dietetyk

Przeczytaj także: Kisiel i budyń z torebki w diecie dziecka?

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl