banner

Dlaczego dzieci powinny jeść zupy?

Autor: Monika Zakrzewska

Gdy myślimy o zupie najczęściej kojarzymy ją z rosołem z kury, zupą pomidorową zaprawianą śmietaną i koncentratem pomidorowym a nie prawdziwymi pomidorami itp. Zapominamy, że bazą zup powinny być warzywa, a nie mięso. W świecie dietetyki często podważamy różne teorie o zdrowotności różnorodnych produktów spotykanych na przestrzeni lat. Z warzywami jest inaczej, każdy dietetyk powtarza, że są zdrowe i powinny stanowić podstawę diety każdego człowieka.

Warzywa to najbogatsze źródło witamin i składników mineralnych. Ponadto warzywa mają różnorodne kolory, w których znajdują się długie listy ważnych składników odżywczych dla zdrowego rozwoju dziecka.

Na przykład: zielone warzywa zawierają duże ilości kwasu foliowego, witaminy A, witaminy K oraz witaminy C. Działają także ochronnie na mózg.

Warzywa czerwone są bogate w karotenoidy (naturalne czerwone barwniki odpowiadające za zdrowy wygląd skóry, prace serca czy odpowiedni wzrok), likopen, witaminy E oraz witaminy K.

Warzywa fioletowe , za których kolor odpowiadają antocyjany (silne antyoksydanty) i są ich bogatym źródłem to naturalne barwniki wykazujące działanie ochronne na organizm, przeciwdziałają komórką nowotworowym.

Warzywa białe – bogactwo magnezu, potasu, polifenoli (związki chemiczne działają np. przeciwnowotworowo, przeciwcukrzycowo i przeciwalergicznie).

Warzywa to najpewniejsze źródło witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy oraz błonnika. Warto jeść je przynajmniej 3 razy dziennie. Należy jednak pamiętać by wybierać warzywa sezonowe, które wykazują największe wartości odżywcze ze względu na krótki czas przechowywania.

Dzieci zwykle nie lubią gdy pływają im warzywa na talerzu, więc je zostawiają. Nie można więc nazwać takiej zupy głównym źródłem warzyw w diecie dziecka. Co robić kiedy mamy do czynienia z taką sytuacja? Na ratunek przychodzą nam zupy krem. Kolorowe, jednolite, bez pływających luźno warzyw a zarazem ich największe źródło.

Wielkimi krokami zbliżamy się do jesieni, dlatego zaproponuje sezonową zupę krem z dyni.

Dynia – bogata w beta-karoten, magnez, potas, wapń, fosfor, witaminy z grupy B. Wzmacnia układ odpornościowy, wykazuje działanie przeciwwymiotne, pomaga zwalczać pasożyty oraz odkwasza organizm.

Przepis na zupę krem z pieczonej dyni:

  • 500g dyni,
  • ½ cebuli,
  • ½ ząbku czosnku,
  • 1 marchewka,
  • Szczypta kurkumy,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 szklanka wody.

Dynie umyć, pokroić i wydrążyć pestki. Nastawić piekarnik na 180 stopni Celsjusza i piec ok. 60 minut, do miękkości. Następnie po ostygnięciu zdjąć skórkę.

Cebulę i ząbek czosnku obrać, pokroić i zeszklić na oliwie, dodać umytą i pokrojoną w kostkę marchewkę. Dodać pieczoną dynię i szczyptę kurkumy. Następnie wszystko przełożyć do garnka, dodać wodę i zblendować.

W zależności od wieku dziecka można dodatkowo posypać zupę pestkami z dyni.

Monika Zakrzewska

Dietetyk

Przeczytaj także: Kisiel i budyń z torebki w diecie dziecka?

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl