banner

Dieta dla trzylatka - problemy z wątrobą

Autor: Monika Turek

Mój synek ma 3 latka i ma problemy z wątrobą. Co mogę mu podawać do jedzenia, aby dieta była lekkostrawna?

Wielka szkoda, iż nie napisała Pani, co dokładnie dolega synkowi. Problemy z wątrobą mogą wynikać z wielu przyczyn. W zależności od danej przyczyny, zalecenia żywieniowe mogą być nieco odmienne.

Najczęściej w schorzeniach wątroby zalecana jest dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczu. Chodzi przede wszystkim o tłuszcz pochodzenia zwierzęcego. Dodatkowo, należy zadbać o odpowiednią podaż białka.

Zalecenia żywieniowe:

1. Należy spożywać małe objętościowo posiłki (do 200ml lub 200g jednorazowo), 4-5 razy dziennie, w równomiernych odstępach czasowych: co 2-3 godziny (obiad 2-daniowy można rozłożyć w czasie, np. zupę zjeść o godz. 13.00 a 2 danie o godz. 15.00). Ostatni posiłek należy spożyć 2-3 godziny przed snem. Przykładowy rozkład posiłków: 8.00-śniadanie; 10.30- II śniadanie; 13.00-obiad-zupa; 15.00-obiad-2 danie; 18.00-kolacja.

2. Podstawę diety powinny stanowić węglowodany takie jak: chleb typu graham, drobne makarony, kasze drobnoziarniste (np. manna, jaglana, jęczmienna), ryż biały, papier ryżowy.

3. Produkty białkowe, takie jak mięsa czy rośliny strączkowe należy spożywać do 100g/dobę. Zalecane są chude gatunki i części mięsa, np. pierś kurczaka, indyka, polędwica wołowa i cielęca, schab/szynka z wieprzowiny.

4. Produkty nabiałowe należy spożywać każdego dnia w ilości 2-3 porcji dziennie: sery twarogowe półtłuste; mleko, jogurt naturalny, kefir, maślanka naturalna – warto wybierać te, o obniżonej zawartości tłuszczu – do 2%.

5. W miarę możliwości należy zrezygnować ze spożywania tłuszczów pochodzenia zwierzęcego (smalec, słonina, łój wołowy, śmietana) na rzecz tłuszczów pochodzenia roślinnego (oleje roślinne: rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek, słonecznikowy). Tłuszczy do smarowania pieczywa (masło, margaryna) należy używać w ograniczonych ilościach – łyżka dziennie. Jajka należy spożywać raczej jako składnik potraw (pierogów, naleśników, ciast itd.), aniżeli samodzielnie (do 2-3 jajek tygodniowo).

6. Do każdego posiłku należy spożywać porcje warzyw lub owoców, przede wszystkim w postaci gotowanej (musy, przeciery, zupy-krem, puree).

7. Należy ograniczyć do minimum spożywanie produktów konserwowych, wysoko przetworzonych, produktów typu instant, fast-food, kostek rosołowych (w zamian można użyć naturalnych przypraw).

8. Preferowane techniki kulinarne: gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie w folii, duszenie bez obsmażania. Potrawy powinny być zawsze świeże, nie odgrzewane po kilka razy, czy kilkakrotnie rozmrażane i zamrażane.

9. Należy pić minimum 1,5l płynów dziennie. Zalecane: woda mineralna niskozmineralizowana/ źródlana (informacja na etykiecie lub na butelce), herbaty owocowe bez cukru, rozcieńczone soki owocowe, warzywne oraz kompoty (bez dodatku cukru), lemoniady.

Przykładowe przepisy na dania:

1. Spring Rolls – przepis na 3 porcje

Składniki:
-10 arkuszy papieru ryżowego
-1 pojedyncza pierś z kurczaka
-1 mozarella light
-rzodkiewka(lub inne warzywa)

Przygotowanie: Kurczaka pokroić, przyprawić do smaku i ugotować na parze. Każdy arkusz papieru ryżowego zmoczyć pojedynczo w misce ciepłej wody. Jak papier zmięknie na tyle, aby dał się bez łamania zawijać, przełożyć go na drewnianą deskę, nałożyć składniki i zawinąć.

2. Biszkopt z morelami i lawendą

Składniki na małą prostokątną blachę:
-1 szklanka minus 1 łyżka mleka
-1 łyżka octu jabłkowego
-1 1/2 szklanki mąki pszennej
-1/2 łyżeczki soli morskiej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody
-1/4 szklanki cukru trzcinowego
-4 łyżki oleju
-1/2 łyżeczki suszonej lawendy (opcjonalnie; do kupienia w sklepach zielarskich)
-4 morele(mogą być brzoskwinie) pokrojone w ćwiartki i lekko obsypane mąką

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. W szklance połączyć mleko sojowe i ocet, odstawić na 10 minut. W małej misce połączyć mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę. W dużej misce utrzeć cukier z olejem i lawendą. Kiedy mleko z octem się zetnie, miksując na małych obrotach dodać je do utartego oleju z cukrem, następnie dodać połowę mąki, następnie pozostałą połowę mleka a na koniec resztę mąki. Miksować krótko, kiedy składniki się połączą przestać. Ciasto przelać do foremki, ułożyć morele i wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 25 - 30 minut lub do czasu, aż wbita wykałaczka będzie sucha. Biszkopt przestudzić.

3. Zupa pomidorowa z ryżem – przepis na 3 porcje

Składniki:
-1 opak. włoszczyzny,
-1 skrzydełko z indyka,
-1 słoiczek przecieru pomidorowego,
-2 saszetki ryżu brązowego do smaku sól i pieprz

Przygotowanie:

Do głębokiego garnka włożyć umyte i oczyszczone skrzydełko, zalać wodą i lekko posolić. W tym czasie obrać warzywa i umyć, wrzucamy do garnka. Po około 15 minutach wrzucamy wysypany z saszetek ryż. Gotujemy wszystko do miękkości (około 30 minut) Wyciągamy na talerz warzywa a do zupy wrzucamy przecier pomidorowy. Warzywa dusimy widelcem i wrzucamy je z powrotem do garnka. Wszystko doprawiamy i gotujemy około 5 minut (od zagotowania). Podajemy na ciepło z natką pietruszki.

Monika Turek
Dietetyk

Przeczytaj także: Przykładowe jadłospisy dla dziecka 2 i 3 letniego

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl