banner

Jak przygotować zdrową kaszę?

Autor: Magdalena Uchman

Proszę o wskazówki jak ugotować zdrową kaszę np. jaglaną itp. dziecku na śniadanie. Wiele słyszałam, że tak powinno wyglądać zdrowe śniadanie dla dziecka, ale nie mam pomysłu jak to zrobić. Będę wdzięczna za wskazówki a najlepiej za jakieś przepisy. Mój syn ma 13 miesięcy

Kasze należą do produktów spożywczych, które powinny stanowić bazę naszej codziennej diety. Zapewniają odpowiednią podaż energii, która będzie stopniowo uwalniana, przez co zapobiega występowaniu dużych wahań stężenia glukozy we krwi. Poza tym, kasze dostarczają witamin i składników mineralnych. Warto pamiętać, że im mniejszy stopień oczyszczenia i przetworzenia kaszy tym ilość składników odżywczych jest większa. Kasze są również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje pracę przewodu pokarmowego.

Dla dziecka w wieku 13 miesięcy najlepiej gotować kaszę na wodzie, a następnie dodawać do już ugotowanej kaszy porcję przygotowanego mleka modyfikowanego. Konsystencja kaszy przede wszystkim zależy od preferencji dziecka i należy ja dopasować metodą prób i błędów. Jedne dzieci wolą kaszę bardziej płynną, inne natomiast o gęstej konsystencji, jedne dzieci będą wolały kaszę ugotowaną na sypko inne będą wolały kaszę bardziej rozgotowaną. Orientacyjna wielkość porcji dla dziecka w drugim roku życia to 200-250 ml. Oczywiście należy pamiętać, że o ilości zjedzonego posiłku decyduje sam maluch.

Ze względu na neutralny smak kasz można je łączyć zarówno z warzywami jaki owocami. Jeśli zdecydujemy się na dodatek owoców czy to w postaci cząstek czy musów najlepiej już nie dosładzać takiej kaszy. Jeśli jednak konieczne będzie dosłodzenia najlepiej dodawać tylko niewielkie ilości cukru.
Kasze przed ugotowaniem koniecznie trzeba dobrze wypłukać (najlepiej kilka razy), przebrać i usunąć drobne kamyczki, które czasami potrafią się zakamuflować pomiędzy ziarnami kaszy. Następnie należy wrzucić ją na wrzącą wodę i gotować. Kaszę trzeba gotować na małym ogniu.

Kasza jaglana z gruszką

Składniki:

• kasza jaglana 2-3 łyżki ugotowanej kaszy
• mleko modyfikowane 180-220ml
• gruszka dojrzała ½ średniej sztuki

Sposób wykonania:

Kaszę umyj i przebierz. Następnie ugotuj do miękkości. Ugotowaną kasze połącz z przygotowanym mlekiem modyfikowanym. Gruszkę obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj do kaszy. Gruszkę można również dodać do gotującej się kaszy. Do smaku można również dodać odrobinę cynamonu.

Płatki owsiane (górskie) z suszonymi owocami

Składniki:

• Płatki owsiane 2-3 łyżki po ugotowaniu
• Mleko modyfikowane 180-220ml
• Suszone owoce (śliwka, morela, żurawina, rodzynki – dowolne, 2-3 łyżeczki)

Sposób wykonania:

Suszone owoce namocz, aby były miękkie i pokrój na małe kawałeczki. Płatki owsiane wrzuć na wrzącą wodę. Ugotowane płatki połącz z mlekiem i suszonymi owocami. Zamiast namaczać suszone owoce wcześniej można je pokroić i wrzucić do gotujących się płatków owsianych.

mgr Magdalena Uchman
Dietetyk

Przeczytaj także: Zdrowy przepis na zupy kremy

Zobacz także:

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.