banner

Wiosenne koktajle

Autor: Olga Pankiewicz

Wiosna zawitała już na dobre! Pogoda rozpieszcza, a przede wszystkim zapewnia ogromną dawkę witaminy D. Rodzice i ich pociechy mogą bez problemu łączyć przyjemne z pożytecznym, zabawa z dzieckiem na świeżym powietrzu to jednoczesny zastrzyk witaminowy. A co zrobić by resztę witamin dostarczyć równie prosto? Rozwiązaniem będą „bomby witaminowe” w postaci koktajli, soków i napojów warzywnych i owocowych. Takie mieszanki możemy śmiało traktować, jako dodatek do śniadania, czy nawet, jako główny posiłek.

„Posiłek” w postaci zblendowanej mieszanki to szczególny plus dla zabieganych rodziców z uwagi na krótki czas i łatwość przygotowania. Jednak najważniejsze, że w tak prosty sposób możemy bez problemu dostarczyć dzienne zapotrzebowanie na witaminy sobie i dziecku (zapotrzebowanie zawarte w Normach żywienia dla populacji polskiej*).

Jest to dobry wariant dla dzieci, które nie przepadają za warzywami czy owocami. W formie soku można przemycić znienawidzony szpinak lub buraczki, które mogą kojarzyć się tylko z brzydką papką na talerzu. Koktajle można komponować według własnych upodobań, to także świetny sposób na zużycie niewykorzystanych warzyw, czy napoczętych owoców, co za tym idzie - oszczędzamy. Takie witaminowe bomby dodają energii na cały dzień, jak i odżywiają włosy, poprawiają cerę i kondycję paznokci – kobiece atrybuty, o których pielęgnacji można zapomnieć w ferworze zajęć (Dieta na ładne włosy, skórę i paznokcie w następnym artykule :)).

Poniżej propozycje koktajli - ilości i proporcje dowolne, można modyfikować według własnych potrzeb i upodobań.

Zielony mix: 2 gruszki, 1 kiwi, 1 pietruszka – korzeń i natka, ½ korzenia selera, szczypta startego świeżego imbiru, garść świeżych liści szpinaku/ jarmużu, ok. 250 ml wody.

Orzeźwiający: Melon, ogórek zielony, pietruszka - korzeń, świeże liście mięty, woda/ woda kokosowa – opcjonalnie szczypta startego imbiru, łyżeczka miodu

Biało-zielony: Banan, ½ dojrzałego (miękkiego) avocado, szpinak, jabłko, szklanka mleka, łyżeczka miodu

Czerwony: duży burak, marchewka, seler, jabłko, por, pół szklanki wody – najlepiej użyć wyciskarki do soku

Prawie owsianka: ok 4 łyżki płatków owsianych (wcześniej zalać wodą), banan, jabłko, kiwi, daktyle, szklanka mleka roślinnego – po wcześniejszym delikatnym zmiękczeniu płatków dodajemy wszystkie owoce i mleko lub wodę, po zblendowaniu dorzucić kilka daktyli lub zalane wodą płatki owsiane (po napęcznieniu wodą) zalać zblendowanymi owocami (wtedy bez dodatku wody, aby uzyskać konsystencję musu), dorzucić kilka daktyli, (jeśli daktyle zbyt twarde, przed dodaniem zalać wodą razem z płatkami i zblendować)

Słoneczny: Pomarańcza, marchewka, dynia/ mango, banan, woda, sok z ćwiartki cytryny, można dodać pestki dyni/ słonecznika

Smacznego !

Olga Pankiewicz
Dietetyk

Przeczytaj także: Czy dziecko należy odchudzać?

*www.izz.waw.pl/attachments/article/33/NormyZywieniaNowelizacjaIZZ2012.pdf

Zobacz także:

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.