banner

Zdrowe desery na Dzień Dziecka

Autor: Beata Smulska

Za kilka dni ważne święto dla naszych pociech – tych małych i tych trochę większych. My, rodzice, chcemy, by ten dzień był dla nich wyjątkowy, by spędziły go w miły sposób, na zabawie i przyjemnościach. Zazwyczaj przygotowujemy smaczny obiad, z ulubionymi daniami i często po obiedzie jest też deser. Chcemy, by desery, nie tylko te przygotowywane na Dzień Dziecka, ale też na co dzień, były nie tylko słodkie i smaczne, ale też zdrowe.

Nie jest tajemnicą, że wiodącym smakiem większości dzieci jest słodki. Można pokusić się nawet o stwierdzenie, że ten smak rządzi kubkami smakowymi także większości dorosłych. Dlatego nie jest łatwo odmawiać nieustannie słodkości ani sobie, ani naszym dzieciom. Można jednak słodycz uczynić zdrową i wartościową, dając jednocześnie dzieciom radość delektowania się smakowitościami. Poniżej przedstawię kilka przepisów na słodkie i smaczne, ale też zdrowe łakocie dla dzieci i rodziny.

Orkiszowa panna cotta

Składniki:

•1 szklanka mleka roślinnego
•1/2 szklanki kaszki orkiszowej
•garść malin lub truskawek

Przygotowanie:

Kaszkę ugotować do osiągnięcia odpowiedniej gęstości. Jeśli jest za gęsta, dolać mleka.
Gęstą i ciepłą kaszkę nakładać do filiżanek lub małych miseczek.
Wystudzić i wstawić do lodówki.
Po godzinie wyjąć, zanurzyć filiżankę w gorącej wodzie i odwrócić dnem do góry, by deser wysunął się na talerzyk.
Podawać z malinami lub truskawkami.

Słonecznikowe ciasteczka

Składniki:

•szklanka ziaren słonecznika
•szklanka amarantusa ekspandowanego
•3 łyżki mąki gryczanej (lub innej)
•łyżka płatków gryczanych (mogą być inne, np. owsiane)
•łyżka sezamu
•2 łyżki siemienia lnianego
•1 banan
•1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Słonecznik zalać na noc wodą.
Rano odcedzić ziarna i zblendować.
Następnie dodać pozostałe składniki i blenderem zmiksować na gładką masę. Masa będzie puszysta, ale nie powinna się kleić do rąk.
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczać je ręką.
Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180ºC.

Jaglana tarta z owocami

Składniki:

Spód:
• szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
• 5 łyżek mąki kukurydzianej
• 2 łyżki oleju
• jajko
• banan
• łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia

Krem:
• 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
• 3 szklanki mleka roślinnego
• łyżka masła lub oleju kokosowego
• sok z cytryny
• dowolne owoce (np. maliny i ananas)

Przygotowanie:

Najpierw przygotować spód tarty. Ugotowaną kaszę jaglaną zblendować.
Dodać mąkę, jajko, proszek do pieczenia, olej, rozgniecionego banana i wyrobić ciasto. Ciasto powinno być tak gęste, by można było uformować z niego kulę. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodać łyżkę mąki. Wykleić nim foremkę do tarty, wyklejając również brzegi. Piec 35 minut w temperaturze 180ºC.
Gdy spód tarty znajduje się w piekarniku, można przygotować krem.
Ugotować mleko, wsypać wypłukaną dwa razy gorącą wodą kaszę jaglaną, masło lub olej i ok. łyżki soku z cytryny.
Gotować, aż kasza wchłonie niemal całe mleko – ok. 15 – 20 minut.
Zblendować krem i wylać go na wystudzony spód.
Ułożyć owoce, lekko je wciskając.
Zostawić do wystudzenia i schować do lodówki na co najmniej godzinę

Deser jogurtowy

Składniki:

• 2 kopiaste łyżki cukru
• 1/2 szklanki wody
• 400 ml jogurtu
• szklanka śmietany kremowej + zagęstnik
• sezonowe owoce

Przygotowanie:

Cukier zrumienić w garnku do momentu aż stanie się mocno brunatny.
Zalać wodą i cały czas mieszają czekać aż karmel się rozpuści.
Nie przykrywając, gotować jeszcze 3 minuty, a następnie odstawić do schłodzenia.
Śmietanę ubić z dodatkiem zagęstnika, dodać jogurt.
Krem jeszcze chwilę ubijać, następnie przełożyć do pojemników i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie zalać krem zimnym sosem karmelowym. Na wierzch ułożyć owoce.

Pancakes

Składniki:

• 250 g sera ricotta
• 3 jajka
• 50 g cukru pudru
• 1 cukier wanilinowy
• 120 gramów mąki
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 150 g borówek amerykańskich lub jagód
• 150 g masła
• 4 łyżki syropu klonowego
• cukier puder
• masło do smażenia
• szczypta soli

Przygotowanie:

Masło i syrop klonowy utrzeć na krem i odstawić do lodówki.
Jajka, ricottę, cukier puder i cukier wanilinowy utrzeć na gładką masę.
Do masy dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól, utrzeć ponownie.
Dodać borówki i delikatnie wymieszać.
Kłaść ciasto na patelnię z grubym dnem i smażyć na złoty kolor.
Upieczone placuszki przykryć folią aluminiową, by nie wystygły.
Przed podaniem na piramidce z placuszków położyć łyżkę masła z syropem klonowym.

Wszystkim dzieciom, tym małym i tym troszkę większym, życzymy dużo zdrowia i radości z okazji ich Święta. Niech się spełnią wszystkie Wasze marzenia, a każdy dzień mija bez trosk i kłopotów!!

mgr inż. Beata Smulska
Dietetyk

Przeczytaj także: Budynie i kisiele

Zobacz także:

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.