banner

Wprowadzanie pokarmów stałych do diety niemowląt

Autor: Arleta Witan-Grzegrzółka

Kiedy należy rozpocząć wzbogacanie diety niemowlaka w pokarmy uzupełniające?

Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) odpowiednim czasem na wprowadzenie pokarmów uzupełniających jest 17 tydzień życia malucha a najpóźniejszy moment, aby wdrożyć nowe pokarmy do diety dziecka wyznacza nam ukończenie 26 tygodnia życia.

Wprowadzanie produktów stałych do diety dziecka indukowane jest poprzez wzmożone zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Celem wzbogacania diety malucha w pokarmy uzupełniające jest m. in. dostarczenie energii, białka, żelaza, witamin na wyższym poziomie niż w okresie karmienia samym mlekiem.

Przy wprowadzaniu pokarmów stałych należy kierować się kilkoma zasadami:

- nie należy podawać dziecku kilku nowych produktów jednocześnie,
- prowadzenie obserwacji dotyczących reakcji dziecka na nowe pokarmy, wielkość porcji nie powinna przekraczać 3-4 łyżeczek,
- na początku skupić uwagę na wprowadzeniu pokarmów typowo węglowodanowych takich jak kaszki, następnie warzyw (marchew) i owoców (banany, jabłka).

Wielkość porcji oraz częstotliwość podawania nowych pokarmów.

Wprowadzanie nowych pokarmów do diety niemowlaka wiąże się z ciągłą obserwacją, należy pamiętać, że każde dziecko jest inne. Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) dla dzieci karmionych mlekiem matki w okresie 6 – 8 miesiąca życia, zaleca się podawanie 3-4 posiłków uzupełniających w ciągu dnia oraz od jednej do dwóch przekąsek na przykład kawałka warzywa bądź owocu. Natomiast u niemowląt karmionych mlekiem sztucznym mamy do czynienia ze wzrostem ilości posiłków od 4 do 5 w ciągu dnia i z taką samą ilością przekąsek jak u dzieci karmionych piersią.

Wielkość i ilość podawanych pokarmów jest zależne od apetytu dziecka jak i też od ich gęstości energetycznej.

Na które produkty spożywcze należy zwrócić szczególną uwagę podczas wprowadzania ich do diety niemowlaka:

- mleko krowie – według ESPGHAN nie zaleca się jego podawania jako głównego napoju do 12 miesiąca życia, po tym czasie jego ilość nie powinna przekraczać 500ml.

Podawanie mleka krowiego przed 12 miesiącem życia dziecka może skutkować wystąpieniem niedokrwistości z niedoboru żelaza, może być przyczyną występowania mikrokrwawień z przewodu pokarmowego oraz prowadzi do alergizacji.

- masło – zaleca się jego podawanie dziecku z uwagi na jego łatwo strawność. Innymi zalecanymi tłuszczami jest olej rzepakowy oraz oliwa należy unikać podawania margaryn.

- jajo – w szczególności żółtko jaja kurzego jest bogatym źródłem tłuszczu, witamin z grupy B oraz żelaza.

- sól i cukier – nie zaleca się ich dodawania do diety niemowlaka, wpływają na kształtowanie się prawidłowych preferencji żywieniowych jak i też na występowanie chorób w wieku późniejszym (próchnica, nadciśnienie)

- miód – jest niezalecany w diecie dziecka poniżej 12 miesiąca życia z uwagi na występowanie w nim przetrwalników Clostridium botulinum.

Wprowadzanie pokarmów uzupełniających dietę dziecka jest niezmiernie ważne dla zapewnienia optymalnego wzrostu małego organizmu. Kształtowanie się nowych odruchów u malucha takich jak gryzienie, żucie czy odruch ssania pomaga nam dorosłym określić jaki rodzaj pokarmu jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju. Nie należy przyspieszać podawania nowych pokarmów.

mgr Arleta Witan - Grzegrzółka
Dietetyk

Przeczytaj także: Witaminy i składniki mineralne - skład suplementów diety

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl