banner

Urodziny bez mleka

Autor: Magdalena Uchman

Witam, Już za parę dni drugie urodziny mojej córci. Mam jednak problem z tortem i przyjęciem. Proszę mi podpowiedzieć co mogę przygotować dla córci, która nie może pić mleka (ma alergię na białka mleka krowiego i jest na Nutramigenie)?. Z góry dziękuję za szybką pomoc. Arleta

Jeśli chodzi o tort to nie ma przeszkód, żeby zrobić tort (w sensie biszkopt) według klasycznego przepisu, ponieważ są tam tylko jajka, mąka i cukier. Także baza do tortu nie musi być modyfikowana. Problem może wystąpić w przypadku kremu, którym można przełożyć blaty biszkoptowe. Jednak dzisiaj mamy tak bogaty asortyment produktów spożywczych, że spokojnie można wyczarować pyszne kremy do tortu, które nie zawierają mleka. Poniżej przedstawiam kilka pomysłów na takie kremy. Większość z nich jest mało czasochłonna więc przygotowanie nie powinno być uciążliwe. Podane proporcje są orientacyjne i należy je dostosować do swoje koncepcji tortu, jego wielkości itp.

Krem z Kaszy Manny

  • kasza manna 5 łyżek
  • mleko ryżowe/owsiane/kokosowe ok 1l
  • cukier do smaku

Sposób wykonania

Kaszę ugotuj na wybranym mleku z dodatkiem cukru, tak aby była gęsta lecz dała się rozsmarować. Kaszę odstawić do ostudzenia i posmarować tort.

Krem prawie czekoladowy

Przepis z E-booka Przyjęcie dla Dzieci. Zapraszamy do pobierania E-book Przyjęcie dla Dzieci

  • Awokado 1 dojrzałe
  • Daktyle ok. 100g
  • Kakao prawdziwe 2 łyżki lub według uznania
  • Wafle ryżowe, pełnoziarniste/kukurydziane
  • Mleko owsiane lub ryżowe
  • Do dekoracji: płatki migdałowe, wiórki kokosowe, orzechy itp.

Sposób wykonania

Daktyle najlepiej namocz w wodzie na kilka godzin lub całą noc. Miękkie daktyle zmiksuj z dojrzałym awokado i kakao na gładki krem. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodaj trochę mleka i połącz wszystko dokładnie. Gotowym kremem posmaruj blaty tortu.

Krem czekoladowy II

  • mleko kokosowe 2 puszki
  • czekolada gorzka 1,5 tabliczki 150g
  • cukier do smaku

Sposób wykonania

Z mleka kokosowego oddziel część stałą i za pomocą miksera ubij na jednolity krem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i stopniowo dodawaj do masy. Dosłodź do smaku, według uznania. Schłodź w lodówce do, po schłodzeniu posmaruj gotowym kremem tort.

Krem malinowy

  • galaretka malinowa 1 opakowanie
  • mocno schłodzona śmietanka kokosowa 250 ml
  • maliny ok. 1 szklanka 150g

Sposób wykonania

Galaretkę malinową rozpuść w 250 ml wrzącej wody. Odstaw do ostygnięcia. Galaretka powinna lekko stężeć. Śmietankę kokosową ubijać długo za pomocą miksera aż do momentu otrzymania gęstej pianki. Następnie dodaj tężejącą galaretkę i świeże maliny ubijaj dalej, do składniki się dobrze połączą.

Krem kokosowy

  • mleko kokosowe 1 puszka
  • mleko roślinne owsiane, ryżowe itp. 300ml
  • wiórki kokosowe ok 100g
  • cukier do smaku


Sposób wykonania

Mleko kokosowe i jaglane podgrzej do momentu rozpuszczenia się stałej części kokosa. Następnie dodaj cukier i wiórki kokosowe, wymieszaj. Gotuj na małym ogniu do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Gotowy krem schłodź, a następnie posmaruj nim tort.

Poniżej zamieszczam kilka przepisów na inne dania bez mleka, które można podać małymi dużym gościom. Przepisy pochodzą z „E-booka przyjęcia dla dzieci” E-book Przyjęcie dla Dzieci

Lody Pomarańczowe

(Z przepisu wychodzi około 6 sztuk)

  • Pomarańcze 3 sztuki lub sok pomarańczowy świeżo wyciskany
  • Brzoskwinie 2 sztuki
  • Banan 1 sztuka (dojrzały)
  • Cukier / syrop z agawy/syrop daktylowy ok. 1 łyżka

Sposób wykonania

Banana zmiksuj z brzoskwinią na gładko. Dodaj wybraną substancję słodzącą oraz sok pomarańczowy wyciśnięty z pomarańczy lub gotowy sok. Powstała masę możesz przełożyć do foremki/zwykłego pudełka lub włożyć do foremek na lody.

Deser sojowo-truskawkowy

  • 500ml napoju sojowego o smaku waniliowym (można użyć inne mleko roślinne)
  • 200-250g truskawek
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • Opcjonalnie: 1łyżeczka cukru waniliowego

Sposób wykonania

Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia na około 10-15 minut. Napój sojowy podgrzej w garnku. Dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Opcjonalnie możesz dodać cukier waniliowy. Następnie przelej napój do szklanek lub pucharków na lody i pozostaw do zastygnięcia. Gdy deser stężeje, zmiksuj truskawki na gładką masę (zostaw kilka truskawek do dekoracji) i przełóż na wierzch deseru. (Aby truskawki były bardziej gęste możesz je „odparować” w garnku. Pamiętaj, że podgrzewanie niszczy witaminy zawarte w owocach). Udekoruj plasterkami truskawek.

mgr Magdalena Uchman

Dietetyk

Przeczytaj także: Tort dla alergika

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl