banner

Rośliny strączkowe w diecie dzieci

Autor: Sylwia Pacyna

Od kiedy można wprowadzać? W jaki sposób zachęcić dziecko do spożywania strączków? Jak je podać?

Dorośli Polacy bardzo rzadko sięgają po strączki i jeszcze rzadziej podają je swoim dzieciom. Jakie są tego przyczyny? Rośliny strączkowe kojarzone są jako produkty powodujące problemy gastryczne, często nie mamy pomysłu jak je przyrządzić by były smaczne i nie powodowały rewolucji w naszym brzuchu. Rodzice rozszerzając dietę dziecka nie wprowadzają strączków z obawy przed możliwymi bólami brzuszka.

Czy można podawać maluchom rośliny strączkowe podczas rozszerzania diety?

Tak, jednak należy robić to stopniowo, by uniknąć u maluszka wzdęć i gazów.

Warto od najmłodszych lat starać się aby dieta dziecka była urozmaicona, bogata w produkty roślinne.

Dlaczego warto wprowadzić rośliny strączkowe do jadłospisu dziecka?

Nasiona roślin strączkowych są dobrym źródłem białka, składników mineralnych (magnez, potas, żelazo) oraz witamin ( m.in. witaminy B1, B6, E). Dodatkowo zawierają sporo błonnika pokarmowego, który wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego. Stanowi on pożywkę dla „dobrych” bakterii jelitowych, dzięki czemu sprzyja ich namnażaniu, czego pozytywnym skutkiem jest wzmocnienie odporności.

Błonnik pokarmowy powoduje większe uczucie sytości po posiłku, wpływa na zmniejszenie stężenia glukozy we krwi oraz jest pomocy w walce z zaparciami. To tylko kilka wymienionych zalet włókna pokarmowego, wykazuje ono wiele pozytywnych działań prozdrowotnych oraz leczniczych.

Jak przygotować suche nasiona roślin strączkowych?

1. Rośliny strączkowe (lecz nie wszystkie) wymagają przed gotowaniem namaczania. W pierwszej kolejności należy je zalać gorącą wodą i pozostawić na godzinę, po tym czasie wodę trzeba odlać.

2. Po wstępnym namaczaniu nasiona należy przepłukać, a następnie ponownie zalać wodą i pozostawić na kilka godzin (najlepiej na noc).

3. Po moczeniu należy ugotować strączki w tej samej wodzie.

Nie wszystkie strączki wymagają wcześniejszego namaczania i długiego czasu gotowania, przykładem jest tu czerwona soczewica, która nie musi być namaczana, a sam proces gotowania trwa jedyne 30 minut.

Chcąc zaoszczędzić nieco czasu można kupić nasiona roślin strączkowych w puszcze, jednak wiąże się to z ryzykiem zakupienia produktu z dodatkiem cukru, soli. W takiej sytuacji należy zawsze zwrócić uwagę na etykietę.

Pomysły w jak sposób przemycić strączki w diecie:

1. Dodatek do zup krem- idealnie pasuję zupa krem z pomidorów z dodatkiem ciecierzycy/soczewicy. Równie smaczna może być zupa krem z zielonego groszku.

2. Pasty kanapkowe ze strączkami w roli głównej

Przykładowo pasta z zielonego groszku:

-3 łyżki zielonego groszku
-Łyżeczka słonecznika
-Pół ząbku czosnku
-Zioła prowansalskie

Wykonanie: wszystko razem wymieszać i zblendować.

3. Dodatek strączków do tradycyjnych kotlecików mielonych: 50% mięsa zastąpić np.: ciecierzycą. Można wypróbować przygotować kotleciki w całości zastępując mięso nasionami roślin strączkowych.

4. Przygotowanie „cieciorelli”

Przepis

-4 łyżki ugotowanej ciecierzycy
-3 namoczone daktyle
-Łyżeczka kakao
-Pół dojrzałego banana

Wykonanie: wszystko razem zblendować.

Jest to świetny zamiennik tradycyjnego kremu czekoladowego. Dobrze smakuje z kromką chleba razowego i plasterkami świeżych owoców np.: truskawek.

Sylwia Pacyna
Dietetyk

Przeczytaj także: W jaki sposób przekonać dziecko do jedzenia warzyw?

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl