banner

Przepisy na zdrowe grillowane potrawy dla dzieci

Autor: Żaneta Michalak

Grillowane warzywa

Składniki:cukinia, pomidor, pół papryki, wybrane inne warzywa, oliwa z oliwek, zioła (świeże lub suszone): tymianek, rozmaryn, majeranek, itp.

Przygotowanie:

Warzywa bez obierania ze skóry pokrój w paski lub półtalarki. Oprósz szczyptą ziół, pieprzu, skrop oliwą i wyłóż na tacce do pieczenia lub zawiń w folię do pieczenia. Piecz około 10 minut.

Grillowany indyk w marynacie

Składniki: pierś z indyka bez skóry, oliwa z oliwek, zioła (jak wyżej, ewentualnie bazylia i oregano), miód pszczeli, szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie:

Oliwę wymieszaj z łyżeczką miody, ziołami, szczyptą soli i pieprzu. Mięso natrzyj marynatą i odłóż do lodówki na co najmniej pół godziny. Następnie wyłóż na tacce do grillowania lub zawiń w folię do pieczenia. Grilluj po 10 minut z każdej strony. Indyka można z powodzeniem zastąpić mięsem z kurczaka.

Chrupkie pieczywo z grilla

Składniki: ciabatta pszenna (lub inne pieczywo), oliwa z oliwek, świeże zioła, opcjonalnie ząbek czosnku.

Przygotowanie:

Pieczywo przekrój na połówki, skrop oliwą i opcjonalnie posmaruj przekrojonym ząbkiem czosnku. Posyp ziołami, grilluj na tacce kilka chwil z każdej strony. Nie pozwalaj, by pieczywo się zarumieniło, powinno jedynie stać się bardziej chrupkie – przyrumienienie produktu oznacza, że wytworzyły się niezdrowe związki w wyniku reakcji termicznej. A takich należy unikać szczególnie w diecie dzieci.

Bakłażan z grilla (idealny jako dodatek do chrupkiego pieczywa z przepisu powyżej!)

Składniki: bakłażan, oliwa z oliwek, tymianek, oregano, skórka z cytryny i/lub sok z cytryny, szczypta soli, miód pszczeli.

Przygotowanie:

Z oliwy, miodu, soku z cytryny i ziół przygotuj marynatę. Bakłażana bez obierania ze skóry pokrój w talarki, wyłóż w naczyniu i zalej marynatą. Odstaw na co najmniej 30 minut, następnie wyłóż na tacce do grillowania i grilluj 10 minut. Świetnie smakuje jako dodatek do pieczywa z powyższego przepisu.

Grillowane owoce w miodzie

Składniki: jabłko, gruszka, morele, brzoskwinie, ananas, opcjonalnie winogrona bezpestkowe, miód pszczeli (dowolny), opcjonalnie cynamon, płatki migdałowe itp.

Przygotowanie:

Owoce pokrój w plastry lub na połówki, wyłóż na tacce do pieczenia, posyp szczyptą cynamonu. Skrop miodem, grilluj około 10 minut aż owoce będą półmiękkie. Posyp wybranymi bakaliami.

Żaneta Michalak
Dietetyk

Przeczytaj także: Przepis na ryżowo-malinowe babeczki dla małych łasuchów

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl