banner

Przepis na sezamową owsiankę z owocami

Autor: Magdalena Tęsiorowska

Co zrobić, żeby wasze pociechy miały już od rana energię na codzienne aktywności i obowiązki? Należy podać im zdrowe i pożywne śniadanie - bardzo dobrze sprawdzi się owsianka (proponuję wersję na słodko ze świeżymi owocami). Jest to przepis na proste danie dostarczające wartości odżywczych na pierwszą połowę dnia – wasze dzieci zapomną co to głód przynajmniej do czasu obiadu. Danie jest bezglutenowe, może być także bezlaktozowe i wegańskie (jeśli wyłączymy jogurt). Podane owoce można zastąpić innymi, ulubionymi, tak samo z otrębami. Z ewentualnych przypraw polecam szczyptę cynamonu, kardamonu i wanilii - pychota!

Składniki na 5 porcji:

• pół szklanki płatków owsianych,
• pół szklanki sezamu,
• pół szklanki otrąb owsianych,
• pół szklanki otrąb gryczanych,
• szklanka borówek amerykańskich,
• dwie duże nektarynki,
• czubata łyżka naturalnego miodu pszczelego,
• pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego

Dla dziecka od 2. Roku życia
Poziom trudności: łatwe
Czas przygotowania:
Przygotowanie: 10 minut
Podgrzanie: 5 minut
Razem: około 15 minut (plus 10-12 godzin na namoczenie płatków)

Przygotowanie:

1. Płatki i otręby namoczyć dzień wcześniej w garnku (zalać ciepłą, przegotowaną wodą i całość zostawić na noc).
2. Następnego dnia podgrzać napęczniałą masę i dorzucić pozostałe składniki.
3. Borówki i nektarynki umyć na sitku, nektarynki pokroić na mniejsze cząstki.
4. Owoce dorzucić do garnka z otrębami.
5. Całość poporcjować na miseczki, dołożyć po łyżce jogurtu naturalnego na wierzch i dosłodzić małą łyżeczką miodu.

Danie jest gotowe do spożycia - smacznego!

mgr inż. Magdalena Tęsiorowska
Dietetyk

Przeczytaj także: Przepis na bezglutenowe ciasto z gruszkami i cynamonem

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl