banner

Przepis na ryżowo-malinowe babeczki dla małych łasuchów

Autor: Magdalena Tęsiorowska

Kolejny przepis na prosty i pyszny deser dla naszego maluszka z wykorzystaniem łatwo dostępnych składników, które każda mama posiada w swojej kuchni. Jest to propozycja słodkości przeznaczona również dla dzieci z nietolerancją glutenu. Jeśli zastąpimy mleko krowie innym mlekiem (np. migdałowym) deserek ten możemy podawać maluchowi cierpiącemu na nietolerancję laktozy.

Dla dziecka od 1. roku życia

Poziom trudności: łatwe

Składniki na 4 porcje:

• 150 g ryżu parabolicznego,
• 1/2 szklanki wody,
• 1 i ½ szklanki mleka 1,5% tł.,
• 1/2 szklanki suszonych daktyli,
• Garść siekanych migdałów,
• 1 opakowanie cukru waniliowego (można też dodać kilka kropel ekstraktu wanilii),
• 1 szklanka mrożonych malin (mogą być inne owoce świeże lub mrożone),
• 2 łyżeczki gorzkiego kakao,
• Szczypta soli

Czas przygotowania:
Przygotowanie: 10 minut
Gotowanie/chłodzenie: 60 minut
Razem: 70 minut

Przygotowanie:

1. Rozmrozić maliny.
2. Zmiksować daktyle za pomocą blendera.
3. Do wcześniej przygotowanego rondelka wlać mleko, wodę, lekko posolić, dodać zmiksowane daktyle i cukier waniliowy (opcjonalnie ekstrakt wanilii). Doprowadzić całość do wrzenia i w tym momencie dorzucić sypki ryż. Mieszaninę gotować przez około 20 minut na małym ogniu ciągle mieszając, by ryż się nie przypalił. Całość zdjąć z ognia gdy ryż wchłonie płyn.
4. Do ugotowanej mieszaniny wsypać posiekane migdały i rozmrożone maliny. Całość wymieszać łyżką.
5. Tak powstałą masę przełożyć do miseczek lub salaterek i wstawić do lodówki w celu schłodzenia na około 45 minut.
6. Po tym czasie wyjąć zimny deser i oprószyć wierzch kakao.
7. Podawać na zimno (konsystencja puddingu). Smacznego!

mgr inż. Magdalena Tęsiorowska
Dietetyk

Przeczytaj także: Przepis na słodkie babeczki marchewkowe

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl