banner

Przepis na domową, wegańską nutellę

Autor: Magdalena Tęsiorowska

Oto przepis dla wszystkich małych łakomczuchów, w końcu kto z nas nie lubi nutelli? Ta domowa wersja jest znacznie zdrowsza, ponieważ nie zawiera szkodliwego oleju palmowego oraz ogromnych ilości rafinowanego cukru czy też słodzików.

Przygotowuje się ją w bardzo prosty i szybki sposób ze składników znajdujących się praktycznie w każdej kuchni, a smakiem dorównuje popularnej wersji sklepowej. Jest to propozycja na bezpieczny i zdrowy deser dla małych alergików, gdyż nie zawiera glutenu ani laktozy. Jeśli rodzina maluszka jest na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej ta nutella może być spożywana zarówno przez dziecko jak i przez rodziców małego łasucha.

Składniki na 10 porcji:

• 2 bardzo dojrzałe, miękkie banany,
• 2 dojrzałe awokado,
• 4 łyżeczki prawdziwego, gorzkiego, ciemnego kakao,
• Łyżka miodu naturalnego,
• Dodatkowo, jeśli ktoś lubi: garść posiekanych orzechów laskowych.

Dla dziecka od 1,5 roku życia
Poziom trudności: łatwe
Czas przygotowania:
Przygotowanie: 5 minut
Chłodzenie: 2-3 godziny
Razem: około 3 godzin

Przygotowanie:

1. Banany i awokado obrać ze skórki, z awokado wyjąć pestkę.
2. Obrane pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do blendera.
3. Orzechy laskowe posiekać na mniejsze cząstki.
4. Dodać kakao (jeśli chcemy, by nasza nutella była bardziej aromatyczna i czekoladowa to można dodać więcej łyżeczek kakao, wtedy trzeba będzie bardziej dosłodzić deser).
5. Dodać miód (jeśli banany były bardzo miękkie i dojrzałe to nie potrzebujemy dużego dodatku miodu, w przeciwnym razie należy deser dosłodzić większą ilością).
6. Całość zblendować około 2-3 minuty.
7. Dodać garść posiekanych orzechów (jeśli ktoś chce, by nutella była bardziej orzechowa to może zwiększyć ilość orzechów).
8. Masa powinna mieć jednolitą konsystencję i brązową barwę. Przełożyć masę do słoiczka lub miseczki.
9. Nutellę schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
10. Podawać na zimno, jako dodatek do np. pieczywa lub jako samodzielny deser.

Smacznego!

mgr inż. Magdalena Tęsiorowska
Dietetyk

Przeczytaj także: Kokosowy pudding ryżowy z dodatkiem migdałów

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl