banner

Przepis na bezglutenowe ciasto z gruszkami i cynamonem

Autor: Magdalena Tęsiorowska

Oto sposób na sprytne przemycenie zdrowych i słodkich owoców do jadłospisu dziecka pod postacią przepysznego i niezwykle prostego deseru. Gwarantujemy, że żaden mały łasuch nie oprze się temu ciastu  Deser specjalnie przygotowany dla dzieci z nietolerancją glutenu.

Składniki na 10 porcji:

• 5 średnich gruszek (dojrzałych, lecz nie rozpadających się, słodkich),
• 1 szklanka oleju kokosowego,
• 1 szklanka mąki kukurydzianej,
• ½ szklanki skrobi ziemniaczanej,
• ½ szklanki siekanych orzechów włoskich,
• 2 łyżki soku z cytryny,
• 3 jaja,
• Szklanka brązowego cukru (może być również zwykły, biały cukier),
• 1 opakowanie cukru waniliowego,
• 2 łyżeczki cynamonu,
• 1 łyżka miodu do polania ciasta,
• Szczypta soli

Dla dziecka od 2. roku życia

Poziom trudności: łatwe
Czas przygotowania:
Przygotowanie:
20 minut
Pieczenie: 40 minut
Razem: 60 minut

Przygotowanie:

1. Rozpuścić w rondelku olej kokosowy (naturalnie występujący w stanie stałym).

2. Umyć i obrać ze skórki gruszki, a następnie pokroić na ćwiartki (można też cieniej – na ósemki, lub plasterki). Do tak przygotowanych gruszek dodać 2 łyżki soku z cytryny, wymieszać a następnie odstawić.

3. Do przygotowanej miski wsypać mąkę kukurydzianą, dodać skrobię ziemniaczaną i siekane orzechy. Całość wymieszać łyżką.

4. Wyjąć jajka z lodówki, ogrzać a następnie wybić do miseczki oddzielając żółtka od białek. Żółtka utrzeć z brązowym cukrem i cukrem waniliowym oraz rozpuszczonym olejem kokosowym.

5. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.

6. Do masy żółtkowej dodać mieszaninę mąki i orzechów i delikatnie wymieszać. Dodać 1/3 piany z białek, wymieszać. Następnie ostrożnie dodawać pozostałą część piany cały czas lekko mieszając, by zachować puszystość ciasta.

7. Masę wyłożyć na dno wcześniej przygotowanej okrągłej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik na 190 °C (ustawić na grzanie z góry i z dołu).

8. Na wierzch ciasta ułożyć pokrojone w plastry lub w ćwiartki/ósemki gruszki, posypać je cynamonem.

9. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut.

10. Upieczone, gorące ciast wyjąć z piekarnika i polać po wierzchu miodem. Można podawać zarówno na ciepło jak i po ostudzeniu. Smacznego!

mgr inż. Magdalena Tęsiorowska
Dietetyk

Przeczytaj także: Grillowane brzoskwinie z kremem kokosowym

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl